Content

HAE VÄLITTÄJÄÄ

Voit olla suoraan yhteydessä haluamaasi RE/MAX-välittäjään. Hae välittäjää nimen, toimiston tai kaupungin perusteella.

HAE TOIMISTOA

Voit olla suoraan yhteydessä haluamaasi RE/MAX-toimistoon. Hae lähintä toimistoa nimen tai kaupungin perusteella.

OTA YHTEYTTÄ

RE/MAX Finland
Eteläranta 6
00130 Helsinki
puh. 020 753 4001
info@remax.fi

FacebookTwitter

Haluatko ilmaisen arvion asuntosi hinnasta? Jätä yhteystietosi alla olevaan lomakkeeseen, niin otamme yhteyttä.

Ammattilaisen vinkit
asunnon hinnanmuodostukseen

Asunnon myyjän tietopaketin ensimmäisessä osassa käymme läpi hinta-arviota, sen muodostamista ja vaikutusta asunnon myyntiin. Hinta-arvion tekeminen itse on mahdollista, ja vaikka arvioinnissa käyttäisikin ammattilaista, on hyvä tietää, mitä asioita ammattilainen ottaa huomioon arviota tehdessä.

 

Ammattilaisen hinta-arvio

Ammattilaisen hinta-arvio perustuu isoon määrään aineistoa toteutuneiden kauppojen hinnoista sekä ammattilaisen arvioon asunnon kunnosta, sijainnista, yksilöllisistä hintaan vaikuttavista eroista ja vallitsevasta markkinatilanteesta. RE/MAX kiinteistönvälittäjä ei jätä asunnon myyjää tilanteeseen, jossa välittäjä sanelee asunnon myyjälle hinnan, vaan markkinatilanne käydään asunnon myyjän kanssa läpi, perustuen välittäjien hintaseurantapalveluun ja kulloinkin vallitsevaan kilpailutilanteeseen.

 

Miksi asunnon hinta-arvio tehdään?

Asunnon hinta-arvio voidaan tarvita useasta eri syystä. Yleisimmin se tehdään kun 

asuntoa ollaan asettamassa myyntiin, mutta arvio voidaan tarvita myös esimerkiksi perinnönjakoa tai erotilannetta varten. Tällöin kannattaa teetättää ammattilaisella kirjallinen arviokirja, joka on erillinen maksullinen asiakirja. Kirjallinen arviokirja on luotettava dokumentti, johon kirjataan jakohetken markkinatilanne ja arvonmääritysperusteet. Kirjallinen ja puolueeton arviokirja voi osoittautua yllättävän tärkeäksi asiakirjaksi, mikäli joku osapuolista jälkikäteen kokee kärsineensä vääryyttä. Hinta-arvio ja arviokirjan perusteet muodostuvat useasta eri tekijästä joilla jokaisella on omat erityispiirteensä. Näistä lisää alempana.

 

Hinta-arvio asunnon myyntiä varten

Ensimmäisiä toimenpiteitä asunnon myynnissä on hinta-arvion tekeminen. Hinta-arvion mukaan asetetaan asunnon hintapyyntö, josta ostajan kanssa lähdetään neuvottelemaan lopullista, toteutuvaa hintaa, joka voi olla enemmän tai vähemmän kuin hintapyyntö. Hinta-arvion tekemisessä tulee ottaa huomioon monta asiaa ja jos arviota lähdetään tekemään itse, ilman välittäjän apua, on otettava selvää kaikista hintaan vaikuttavista tekijöistä.

 

Mitkä asiat vaikuttavat asunnon hintaan?

Alueelliset erot ja sijainti

Alueelliset erot määrittävät asunnon arvosta ison osan. Sijainnin arvostus voi nousta tai laskea asunnosta riippumatta. Läheiset työpaikat, palvelut, julkinen liikenne ja moni muu ulkoinen asia vaikuttaa alueen arvostukseen. Arvo voi nousta tai laskea suurestikin, riippuen asuntomarkkinoiden ja alueen sekä sen lähialueiden kehityksestä. Tärkeää asunnon hinta-arvion muodostamisessa on nähdä myös alueen tulevaisuuden odotukset. Ollaanko esimerkiksi alueelle rakentamassa sen arvostusta lisääviä elementtejä, kuten uusia julkisen liikenteen ratkaisuja?

 

Asunnon yksilölliset erot

Lähes jokaisessa kodissa on jotain, mikä iskee ostajan silmään juuri oikealla tavalla. Omakotikohteessa se voisi olla iso leivinuuni, kerrostalo-osakkeessa se saattaisi puolestaan olla vaatehuoneesta asianmukaisin luvin remontoitu sauna tai keittiön luonnonkivitasot. Myös asuinkerros, ilmansuunta tai erityisen kaunis merinäköala voi tuoda asunnolle lisää hintaa, vaikka se ei erityisesti pohjaratkaisultaan tai muilta ominaisuuksiltaan eroaisi muista vastaavista.

 

Asunnon kunto

Asunnon kunto vaikuttaa hinta-arvioon ja asunnon myyntiaikaan. Joissain tapauksissa pienellä pintaremontilla saattaa hinta-arvio nousta suurestikin. Asunnon remontoinnissa myyntitarkoitukseen kannattaa kääntyä ammattilaisen puoleen, joka osaa antaa objektiivisen arvion siitä, kannattaako huonokuntoiseen asuntoon tehdä kallista remonttia, vaan jättääkkö ostajalle mahdollisuus tehdä oman makunsa ja maksukykynsä mukainen kunnostus asuntoon. Aina ei ennen myyntiä tehty remontti kohtaa ostajan mieltymyksiä, jolloin tehdyn remontin hintaa ei saada takaisin korkeamman myyntihinnan kautta.

 

Taloyhtiön kunto

Jos ollaan myymässä yhtiömuotoista asunto-osaketta, taloyhtiön kunto, niin taloudellinen kuin fyysinen, on suuri hinta-arvioon vaikuttava tekijä. Isännöitsijäntodistuksesta ostajalle selviää taloyhtiön korjaushistoria, sekä seuraavan viiden vuoden ajalle sijoittuvat, suunnitellut remontit. Ajallaan hoidetut peruskorjaukset, julkisivuremontit, putkiremontit ja mahdolliset kattoremontit nostavat asunnon hintaa ja taloudellisesti terve taloyhtiö on ostajalle hyvä sijoitus. Taloyhtiön laina ei välttämättä kerro yhtiön taloudellisista vaikeuksista. Usein taloyhtiön laina kertoo siitä, että taloyhtiötä on hoidettu ja siitä on pidetty hyvää huolta. Yhtiöjärjestystä kannattaa myös verrata myytävän asunnon näkökulmasta. Parvekkeettoman asunnon omistaja voi joutua maksamaan parvekkeellisten asuntojen lasituksista ja autopaikattoman asunnon omistaja voi joutua osallistumaan autokatoksen korjauskustannuksiin. Kaikki nämä vaikuttavat asunnon hinta-arvioon.

 

Hintapyynnön ja myyntiajan korrelaatio

Asunnon myyjän tavoitteena on saada asunnostaan paras mahdollinen hinta kohtuullisen myyntiajan puitteissa. Myytävän asunnon liian suuri hintapyyntö voi toimia itseään vastaan. Asunnon ylihinnoittelulla onkin itse asiassa asunnon myyntihintaa laskeva vaikutus. Hinta-arvion tekemisessä tulee ottaa huomioon ylihinnan psykologinen ja myyntiaikaan vaikuttava vaikutus.

 

Hinta-arvio on täysin mahdollista tehdä myös itse. Tärkeintä on ottaa selvää kaikista hintaan vaikuttavista tekijöistä ja muodostaa arvio oikean informaation pohjalle. Mikäli hinta-arvio on tehty oikein ja asunnon myynti ja markkinointi suoritetaan oikein, asunnon hinta-arvion tekeminen itse ja itsemyynti voi olla asunnon myyjälle tehokas tapa säästää rahaa. Kannattaa kuitenkin huomata että itsemyyntiin liittyy myös riskejä, joita ei aina lehtijutuissa nosteta esille.

 

RE/MAX kiinteistönvälittäjät toimivat asiakkaidemme apuna kaikissa tilanteissa joita asunnon myynti tai hinta-arvion muodostaminen tuo eteen. Ota yhteyttä, kerromme mielellämme lisää.