Content

HAE VÄLITTÄJÄÄ

Voit olla suoraan yhteydessä haluamaasi RE/MAX-välittäjään. Hae välittäjää nimen, toimiston tai kaupungin perusteella.

HAE TOIMISTOA

Voit olla suoraan yhteydessä haluamaasi RE/MAX-toimistoon. Hae lähintä toimistoa nimen tai kaupungin perusteella.

OTA YHTEYTTÄ

RE/MAX Finland
Eteläranta 6
00130 Helsinki
puh. 020 753 4001
info@remax.fi

FacebookTwitter

Haluatko tehdä ostotoimeksiannon? Jätä yhteystietosi alla olevaan lomakkeeseen, niin otamme yhteyttä.

Asunnon ostaja -
huomioi nämä kustannukset

Asunnon ostajan tietopaketin ensimmäisessä osassa käsitellään asunnon ostamisen kustannuksia ja korostetaan hyvän suunnittelun merkitystä onnistuneisiin asuntokauppoihin. Hyvä vinkki asunnon ostajalle on tutustua myös asunnon myyjän oppaaseen, jossa eritellään tarkemmin mm. asunnon hinta-arvion muodostamista.

Asunnon ostaminen alkaa suunnittelulla ja oman asuntotarpeen kartoituksella. Asunto on yksi ihmisen elämän suurimmista investoinneista. Asunto ei ole pelkästään katto pään päällä, vaan se on myös koti. Olipa asuntotarpeesi sijoitusasunto tai oma koti, suunnittelun merkitystä asunnon hankinnan yhteydessä ei voi liikaa korostaa.

Ennen kuin rynnätään asuntomarkkinoille hankkimaan unelmien kotia, on syytä tutustua ja tiedostaa asunnon ostamiseen liittyvät käytännön asiat. Ollaanko hankkimassa ensiasuntoa? Tuleeko asunto sijoituskäyttöön? Vai yhdistyvätkö nämä tarpeet ajan kuluessa?

Jos asunto hankitaan lainarahalla, on lainalupauksen saaminen pankista tärkeä hoitaa etukäteen. Kun kiinnostava ja kilpailtu kohde tulee markkinoille, on ostajan kannalta tärkeää pystyä tekemään tarjous tarvittaessa nopeallakin aikataululla. Myös lainanantajien kilpailutus on tärkeää. Hyvät lainaehdot ja eri lainanantajien tarjoamat lisäturvat mm. korkojen nousun varalle on hyvä käydä tarkasti läpi. Pankit tarjoavat asuntolainan ottajille erilaisia vakuutuksia mm. korkojen nousun tai odottamattomien tilanteiden varalle. Ostaja voi ottaa vakuutuksen asuntolainaansa myös myöhemmässä tilanteessa, lainalupaus on ostajalle kuitenkin tärkeä aloitus unelmien asunnon löytämiseen.

 

Paperi ja kynä käteen

Asunnon ostajalle paras vinkki on ottaa ensimmäisenä kynä ja paperi käteen ja listata asiat, mitkä vaikuttavat etsittävän asunnon valintaan. Taloudellinen tilanne on syytä tutkia tarkasti ja laskea millainen on ostajan budjetti. Paljonko on varaa käyttää asunnon ostoon ja paljonko jää rahaa asumisesta aiheutuvien kustannusten kattamiseen? Hyvässä asunnossa kohtaavat oikeat tilat, jotka sopivat omiin tarpeisiin, omaan maksukykyyn, oikealla tavalla mitoitetut ostohinta, lainanhoitokustannukset ja asumiskustannukset.

Oma lainanmaksukyky on hyvä laskea tarkkaan ja varautua myös yllättäviin tilanteisiin. Hyvä nyrkkisääntö oman maksukyvyn laskemiseen on laskea asuntolaina 6% vuosikorolla ja 20v maksuajalla. Tällöin, järkevästi laskettuna, korkojenkaan noustessa, et ole maksuvaikeuksissa ja rahaa jää myös elämiseen. Normaalit asumiskustannukset kannattaa myös yleensä laskea hiukan yläkanttiin.

Asunnon ostohinnan lisäksi on varauduttava muihin kuluihin, joita uuden asunnon hankinta tuo väistämättä eteen. Kustannuksissa voi olla suuriakin eroja, jos verrataan kerrostalo- osaketta rivitalo-osakkeeseen tai omakotitaloon. Asumiskustannuksia arvioitaessa tulee huomioida myös mahdolliset myöhemmin alkavat taloyhtiölainalyhennykset sekä tontin omistussuhteen vaikutus asumisesta maksettaviin kustannuksiin. Vuokratonttien vuokra-ajan ja esimerkiksi putkiremonttien kiertosykli on useissa tapauksissa lähes sama. Jos tontin arvo on noussut huomattavasti vuokra-ajan kuluessa, voi ostajalle tulla vuokratontin huomattava hinnankorotus yllätyksenä. Niin taloyhtiön tulevat remontit kuin vuokratonttien hinnankorotukset eivät aja ostajia pois, ostajan on kuitenkin hyvä tietää mitä kustannuksia asunnosta on odotettavissa tulevaisuudessa.

 

Asuntoa hankittaessa kannattaa varautua ainakin seuraaviin kuluihin ostohinnan lisäksi:


Varainsiirtovero

Varainsiirtovero maksetaan verohallinnon tilille viimeistään 2kk asuntokaupan toteutumisen jälkeen. Välittäjäkaupassa heti. Varainsiirtovero on kiinteistöissä 4% kauppahinnasta ja asunto-osakkeissa 2%. Ensiasunnon ostajat eivät joudu maksamaan varainsiirtoveroa, jos ensiasunnon ostajan ehdot täyttyvät.

Yhtiövastike

Yhtiövastikkeella tarkoitetaan asunnon omistajan hoitovastikkeen ja rahoitusvastikkeen yhteissummaa. Hoitovastikkeella katetaan taloyhtiön rakennuksen ylläpitoon meneviä kuluja. Mahdollinen rahoitusvastike kattaa taas taloyhtiön ottamien lainojen lyhennykset ja lainoista syntyvät korot. Uudehkoissa kohteissa kannattaa huomioida myös taloyhtiölainojen lyhennysvapaat vuodet ja varsinkin niiden päättyminen. Rahoitusvastike voi nousta yllättävän paljon, jos lyhennysten alkamista ei ole osattu ottaa huomioon laskelmissa. Joissakin taloyhtiöissä voidaan periä myös tonttivastiketta, joka kattaa ns. valinnaisella vuokratontilla olevan kohteen tontinvuokrasta ja siihen kohdistuvista pääomakuluista aiheutuvat kulut. Yhtiövastikkeen suuruus ja sen perusteet täytyy tarkistaa asunto-osaketta hankittaessa. Vastikkeen suuruus voi vaihdella suuresti, riippuen millaisessa taloustilanteessa taloyhtiö on ja millaisia remontteja ja investointeja taloyhtiö on tehnyt tai tulee tekemään. Asunto-osakkeen omistaja maksaa yhtiövastiketta riippumatta siitä, asuuko hän taloyhtiössä vai ei.

Edullinen yhtiövastike ei tarkoita automaattisesti vakavaraista ja hyvin hoidettua taloyhtiötä. Pahimmillaan tällainen taloyhtiö on laiminlyönyt säännöllisiä hoito- ja kunnossa­pitotarpeita. Ostajan tulee tutustua tarkasti isännöitsijäntodistukseen ja yhtiön taloustilanteeseen ikäviltä yllätyksiltä välttyäkseen. RE/MAX kiinteistönvälittäjät kertovat aina ostajalle tarvittavat tiedot ja huomioonotettavat asiat asuntoa ostettaessa.

 

Remonttikulut

Riippuen remontin tarpeesta, remonttikulut voivat vaihdella suurestikin. Uuteen tai uudehkoon asuntoon, joka on vasta remontoitu, ei välttämättä tarvitse varata remonttikuluihin rahaa. Vanhempaan, remonttia vaativaan asuntoon kannattaa puolestaan kysyä alustavia tarjouksia jo ennen kuin asuntoa hankitaan. Remonttikuluissa on asunnon ostajalla suuri mahdollisuus säästää, jos remontti tai sen osia voidaan toteuttaa itse tai talkootyöllä. Myös taloyhtiön remontteihin kannattaa valmistautua tutustumalla huolellisesti taloyhtiön asiakirjoihin, sekä tiedustelemalla taloyhtiön hallitukselta, onko yhtiöön tulossa lähiaikoina suuria remontteja, joista kannattaisi olla tietoinen.

 

Muuttokustannukset

Jos muuttoon vaaditaan erityiskalustoa, muutto on suuri tai se vaatii paljon työtä, kustannukset kannattaa laskea mukaan asuntoa hankittaessa. Muuttoja toteuttavilta yrityksiltä kannattaa kysyä tarjouksia, sillä hinnat voivat vaihdella suurestikin.

 

Muista unelmoida

Kun ikävä osuus on saatu hoidettua ja asunnon osto on suunniteltu, alkaa asunnon oston tärkein vaihe - unelmointi. Asunnon ostaminen on 50% järkeä ja 50% tunnetta. Kun löydät asunnon joka tuntuu kodilta, älä epäröi tarttua tilaisuuteen. Hyvä koti on hyvä sijoitus ja ostaessasi unelmiesi kodin, voit onnitella itseäsi hyvästä päätöksestä. Hyvän asunnon saa tarvittaessa uudelleen kaupaksi ja tärkeintä on, että tunnet olevasi kotona.

Asunnon etsimisessä sinua auttavat RE/MAXin -asiantuntijat. Tuhansien myytyjen asuntojen kokemuksella löydämme varmasti sinulle sopivan asunnon satojen myytävien asuntojemme joukosta. RE/MAX -kiinteistönvälittäjä voi toimia omana hakuagenttinasi ja yhdistää sinut ja unelmien asuntosi jopa ennen kuin asunto on julkisesti myynnissä. Samalla kiinteistöalan asiantuntijamme antavat sinulle kullanarvoista tietoa asuntomarkkinoiden kehityksestä ja juuri sinua kiinnostavien alueiden hintakehityksestä.