Content

HAE VÄLITTÄJÄÄ

Voit olla suoraan yhteydessä haluamaasi RE/MAX-välittäjään. Hae välittäjää nimen, toimiston tai kaupungin perusteella.

HAE TOIMISTOA

Voit olla suoraan yhteydessä haluamaasi RE/MAX-toimistoon. Hae lähintä toimistoa nimen tai kaupungin perusteella.

OTA YHTEYTTÄ

RE/MAX Finland
Eteläranta 6
00130 Helsinki
puh. 020 753 4001
info@remax.fi

FacebookTwitter

Näkökulmakirjoitus

Yrittäjyyskö pahasta?

Perjantaina 17.10. Kauppalehdessä oli hyvä juttu kiinteistönvälitykseen mahdollisesti tulevista verotusmuutoksista. Keskustelun avasi allekirjoittanut ja siksi ilahduin, kun aihe herätti ansaittua huomiota. Mielipiteiden vaihto varmasti vielä jatkuu, ja sen maustamiseksi haluaisin nostaa vielä erään tärkeän seikan tarkempaan valokeilaan.

Ilman yrittäjyyttä voisi Suomen kansantalous nykyistäkin heikommin. Myös monen suuryrityksen tarina on lähtöisin pienestä ideasta, jonka yrittäjä on osannut jalostaa tuottavaksi. Olen tähän asti halunnut uskoa, että Suomessa kannustetaan yrittämään. Yrittäjyyden opintoja ja kursseja onkin onneksi lisätty moniin korkeakouluopintoihin.

Mekin olemme rakentaneet yrittämisen ympärille menestyspolun. Koko 8-vuotisen tarinamme aikana olemme kasvaneet, uhmaten alan yleistä kehitystä. Siksi koen, että yrittäjyysmallin mahdollinen rajoittaminen maassamme olisi taas yksi osoitus siitä, miten aktiivista ja kasvuhakuista yrittäjää kohdellaan. Kiinteistönvälitykseen saattaa olla tulossa kummallinen malli, joka kieltäisi yrittäjä-statuksella toimimisen. Ainoa hyväksytty tapa harjoittaa liiketoimintaa olisi tuossa tapauksessa tavanomainen työsuhde – siis jos mallia tulkitaan ankarasti. Tarkkaa tulkintaa odottelemme kuitenkin vielä.

Alan haasteena on jo vuosia ollut se, että verottajalta on puuttunut aukoton, yksiselitteinen ohjeistus. Sitä olemme penänneet kerta toisensa jälkeen, mutta vetäneet vesiperän. Yhteisten toimintaperiaatteiden saaminen helpottaisi terveen kilpailun juurtumista – ja maamme kilpailukyvyn vahvistamista.

Yrittämiseen liittyy edelleen kummallisia väärinymmärryksiä. Aikoinaan yrittäjiä pidettiin helposti ainakin jonkin asteisina huijareina, jotka olivat taitavia hyödyntämään kaikki veroedut parhain päin. Kateus suorastaan paistoi sivustaseuraajan kasvoilta. Nyt huomaan, että ajatusmaailma ei ole muuttunut laisinkaan. Se, kuka uskaltaa tehdä toisin kuin ala yleensä ja vieläpä menestyy, on markkinoiden paha susi, jota tulee rangaista. Siitäkin huolimatta, että yrittäjä maksaa veronsa Suomeen ja kantaa kuuliaisesti kaiken yrittämisen vastuun itse. Olenpa kuullut käsitteen verovenkoilustakin, mikä hämmästyttää minua suuresti.

Peräänkuulutan avointa keskustelua aiheesta, joka heijastelee pelottavan hyvin täkäläistä kannustamisen ilmapiiriä. En toivo, että Suomi joutuu muiden maiden silmätikuksi – maiden, jossa yrittäjyysmalli on täysin hyväksytty ja kiitelty. Emme kai joudu siirtymään tuollaiseen yrittäjäystävällisempään maahan?

Mutta olipa kiinteistönvälityksen toimintatapa jatkossa sitten mikä tahansa, on viisaalla toimijalla luonnollisesti useita vaihtoehtoisia malleja harjoittaa elinkeinoa. Myös meillä.

 

toimitusjohtaja

Pasi Aalto

RE/MAX