Content

HAE VÄLITTÄJÄÄ

Voit olla suoraan yhteydessä haluamaasi RE/MAX-välittäjään. Hae välittäjää nimen, toimiston tai kaupungin perusteella.

HAE TOIMISTOA

Voit olla suoraan yhteydessä haluamaasi RE/MAX-toimistoon. Hae lähintä toimistoa nimen tai kaupungin perusteella.

OTA YHTEYTTÄ

RE/MAX Finland
Eteläranta 6
00130 Helsinki
puh. 020 753 4001
info@remax.fi

FacebookTwitter

Myyntiasiakirjat ja niiden hankinta

Asunnon myyntiin liittyy useita erilaisia asiakirjoja, joilla on kaikilla oma tehtävänsä. Kiinteistönvälittäjä kerää näistä asiakirjoista olennaiset esitteeseen, josta ne sitten löytyy kootusti.

Asunto-osakkeen myyntidokumentit

Isännöitsijätodistus
Isännöitsijäntodistuksesta löytyy taloon liittyvät olennaiset asiat kootusti. Yksi merkittävä tieto on se, kuka asunnon omistaja on taloyhtiön osakeluettelon mukaan. Kiinteistönvälittäjän myydessä asuntoa isännöitsijäntodistus saa olla maksimissaan 3 kuukautta vanha.

Yhtiöjärjestys
Yhtiöjärjestys on talon pelisäännöt. Yhtiöjärjestyksestä löytyy tieto, minkälaisia asuntoja taloyhtiössä on sekä mm. se millä perusteella taloyhtiössä maksetaan hoitovastiketta.

Arvio myyntiajasta, asuntokauppojen ketjutus ja oman asunnon myyntiehdot
Asuntojen myyntiaikaan vaikuttaa moni asia - mm. asunnon hinnoittelu, alue sekä asunnon kunto. Kiinteistönvälittäjien tekemissä kaupoissa keskimääräiset myyntiajat ovat tällä hetkellä kerrostaloasunnoissa 2 kk ja oma-kotitaloissa 4kk. Myyntiaikaan ja asunnon myytävyyteen vaikuttaa myös ostajien tilanne oman asunnon kohdalla - onko oma asunto jo myyty ja miten asuntokauppojen ketjutus hoidetaan luotettavasti.

Tase, tuloslaskelma
Nimensä mukaisesti taseessa on kuvattu taloyhtiön taloudellinen tilanne. Taseesta löytyy myös taloyhtiön hallituksen koostumus sekä arvio tulevasta talouskehityksestä.

Energiatodistus
Energiatodistuksen tarkoituksena on auttaa arvioimaan ja vertaamaan rakennusten energiankulutusta. Lain tavoitteena on, että rakennusten ja asunto-osakkeiden ostajat tai vuokraajat ottaisivat valintakriteerikseen myös rakennuksen energiankulutuksen. Tällöin uudisrakentajan tai rakennuksen omistajan on kiinnitettävä entistä enemmän huomiota energiatehokkuuteen.

Laki rakennuksen energiatodistuksesta:
http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2013/20130050

PTS-korjaus- ja kunnostussuunnitelma
Taloyhtiöllä tulee olla suunnitelma tulevista korjauksista ja niiden kustannuksista. Nämä löytyy PTS:stä (PTS = pitkän tähtäimen suunnitelma).

Pohjapiirustus
Asuntoa esiteltäessä esillä tulee olla myös asunnon pohjapiirros. Hyvät välittäjät tarjoavat huolellisesti tarkistetun ja piirretyn pohjakuvan asunnosta.

 

Kiinteistön myyntidokumentit

Kiinteistörekisteriote

Lainhuutotodistus

Rasitustodistus

Rakennuslupa sekä -piirustukset

Pohjakuva

Energiatodistus

Kaavaote

Tonttikartta

 

Toimeksiantosopimuksen olennaisimmat kohdat
Kun asuntoa aletaan myydä, tehdään aina kirjallinen sopimus - toimeksiantosopimus sekä selostusliite - näissä yksilöidään myytävä kohde, varmistetaan asunnon omistajat, sovitaan asunnon myyntihinta sekä sopimuksen voimassaolo. Sopimuksessa määritellään myös välityspalkkio sekä mahdolliset muut maksut ja asunnon vapautumiseen liittyvät yksityiskohdat. Ei kannata pelästyä useasivuista sopimusta ehtoineen - laadukkaassa sopimuksessa huomioidaan kuluttajan kannalta kaikki asunnon myyntiin liittyvät olennaiset asiat.

Sopimuksessa käytettävät käsitteet

Myyntihintapyynnöllä tarkoitetaan kohteen hintapyyntöä, joka sisältää rahassa maksettavan kauppahinnan, mutta ei mahdollista kohteeseen kohdistuvaa lainaosuutta.

Velattomalla hintapyynnöllä tarkoitetaan kohteen hintapyyntöä, joka sisältää sekä rahassa maksettavan kauppahinnan että mahdollisen kohteeseen kohdistuvan lainaosuuden.

Kauppahinnalla tarkoitetaan toteutuvaa rahassa maksettavaa kauppahintaa, joka ei sisällä kohteeseen mahdollisesti kohdistuvaa lainaosuutta.

Velattomalla kauppahinnalla tarkoitetaan toteutuvaa kokonaiskauppahintaa, joka sisältää sekä rahassa maksettavan kauppahinnan että kohteeseen mahdollisesti kohdistuvan lainaosuuden.

TIESITKÖ?
RE/MAXin tuoreimmassa Asiakaskyselyssä asiakastyytyväisyys oli (asteikolla 4-10) kiitettävä 9.
 
TIESITKÖ?
RE/MAXin tuoreimmassa Asiakaskyselyssä 9/10:stä oli valmis suosittelemaan RE/MAX-välittäjää.
 
TIESITKÖ?
RE/MAXin myyntiajat ovat Suomen kokonaismarkkinaa keskim. 15-20% lyhyemmät.

Lähde: KVKL Hintaseurantapalvelu, Tutka-palvelu, RE/MAX Suomi