Lahden viehättävyydestä ei saa ohikulkumatkalla kunnon käsitystä: kaupungin läpi ajavalle tai junailevalle Lahti näyttää vain harmaan julkisivunsa ja ehkä vilauksen mäkihyppytorneista. Fasadin taakse kätkeytyy viehättävä rantakaupunki puistoineen, uimarantoineen ja historioineen – sopivan kokoinen, yhtaikaa riittävän lähellä pääkaupunkiseutua ja toisaalta niin kaukana siitä, että metsiä riittää silmänkantamattomiin.

Lahden imagossa on vinkeää rosoisuutta, jota kaupunkilaiset käsittelevät itseironian keinoin. Lahti on kuin ananas: karheaan oloinen, äkkitutustumisella jopa piikikäs, sisältä raikas ja herkullinen

Muuttajalle Lahti tarjoaa poikkeuksellisen monipuolisesti asumisen vaihtoehtoja. Lahdessa voi asua kerrostalossa järven rannalla, omakotitalossa maaseudulla, keskustan sykkeessä, lähiössä… Lahdesta on jokaisen helppoa löytää sopiva kotikolo, huomattavasti pääkaupunkiseudun hintatasoa edullisemmin.

 

Suosittuja asuinalueita Lahdessa

Asuinalueena Karisto – perheiden rauhallinen pesimispaikka

Karistossa vehmas järviluonto lyö kättä loistavien palveluiden kanssa. Kymijärven rantaan on pisimmilläänkin vain muutaman sadan metrin matka – ja vastaava taival Karisman hulppeaan kauppakeskukseen. Talokanta Karistossa on tuoretta, ja uutuuttaan hohtavia koteja nousee rauhalliseen tahtiin alueelle edelleen.

Kariston leppoisassa omakotitaloyhteisössä lapset saavat olla lapsia ja leikkiä ulkona kavereiden kanssa huolettomasti. Huligaanit ja häiriköt eivät ole alueesta kiinnostuneita, eivätkä jaksa sinne vaivautua: heille ei ole Karistossa mitään. Sen sijaan puutarhanhoidosta, grillaamisesta, sisustuksesta ja ruuhkavuosien elämänmenosta kiinnostunut löytää juttuseuraa nopeasti.

Lahden keskustaan matkaa on vaivaiset 5 km, mutta palveluiden perässä sinne ei tarvitse ajella, sillä kaikki tarvittava päiväkodeista ravintoloihin ja erikoisliikkeisiin löytyy läheltä kotia.
Karistosta käydään jonkun verran töissä myös pääkaupunkiseudulla ja Kouvolassa. Matka voi tuntua pitkältä, kunnes oivaltaa, että reilun tunnin työmatka on arkipäivää myös monelle Helsingin ruuhkissa jumittavalle pk-seudun asukkaalle – eikä heillä ole kotinsa ympärillä puhdasta ilmaa ja raikasta järviluontoa, kuten karistolaisilla.

Laune – ihanien pihojen ja rintamamiestalojen valtakunta

Launeen suloinen kyläyhteisö jää alueen hyviin palveluihin keskittyvältä huomiotta. Rintamamiestalojen pihat vanhoine omenapuineen ja perinnekasveineen piiloutuvat alueen länsipuolelle, mistä niitä osaavat etsiä vain paikallistuntijat. Ehkä juuri siksi Launeella onkin niin rauhallista.

Lahden keskustaan Launeelta on lyhyt matka, mutta varsinaista tarvetta alueelta ei ole poistua, ellei halua: marketit, päiväkodit, koulut, terveysasema, lähiluonto ja lapsia riemastuttava Launeen perhepuisto majailevat kaikki samassa kaupunginosassa.

Lapsiperheiden lisäksi Launeen omenankukilta ja puusaunan savulta tuoksuvasta rauhasta nauttivat myös eläkeikäiset. Koko asuinalue on tunnelmaltaan kuin jättikokoinen mummola: lempeä ja hyvällä tavalla menneisyyttä haviseva.

Renkomäen asuinalue – kotikeskittymä maalaismaisemassa

Renkomäestä ohikulkijalle jää tavallisesti mieleen yritysalue: ABC, autoliikkeet, Kärkkäinen ja Luhdan torni. Harva hoksaa, että Lahden eteläisestä liittymästä itään kurvatessa siirrytäänkin äkkiä maaseudulle: Renkomäen asuinalueen tuntumassa laiduntavat lehmät, eivätkä palvelukeskittymän tai moottoritien humu yllä omakotitaloalueen rauhaan.

Renkomäen talokanta on monipuolista ja eri-ikäistä. Alueen ovat havainneet hyväksi kotipaikaksi sukupolvet 1940-luvulta alkaen, ja sinne nousee yhä rauhalliseen tahtiin uudisrakennuksia. Väljästi rakennetulle alueelle mahtuu paljon puita, metsää ja myös joutomaata, jolle alueen koiranulkoiluttajat kokoontuvat juoksuttamaan lemmikkejään.

Sieni- ja marjametsiin on Renkomäestä kävelymatka, ja talkootöinä rakennettu laavu on mukava päiväretkikohde. Renkomäessä on myös vastikään laajennettu koulu, päiväkoti ja neuvola. Alueelle onkin hakeutunut paljon lapsiperheitä, eikä 10 km matka bussilla keskustaan ole liian pitkä perheen teini-ikäisillekään.

 

Minkälaista on asua Lahden keskustassa?

Lahdella on vinkeä maine. Omalaatuisesta gloriasta on osin vastuussa Lahtiblogi, joka on rakentanut kaupunkibrändiä tehokkaammin kuin yksikään tehtävään palkattu brändityöryhmä. Valitettavasti järvenrantakaupungin lumoava kauneus ja upea kulttuuritarjonta jäävät toisinaan hirtehisen lähestymiskulman jalkoihin. Lahden keskusta onkin ehdottomasti syytä nähdä itse ennen syvällisten johtopäätösten tekemistä!

Lahdessa vanhat, ennen sotia rakennetut talot ovat saaneet sujuvasti kylkeensä modernimpaa asutusta. Kaikki palvelut ovat kävelyetäisyydellä, eikä niiden määrä juuri jää jälkeen Helsingin tasosta. Toisaalta Helsinkiin sujahtaa junalla hetkessä, ja moni pääkaupunkiseudulla töissä käyvä onkin löytänyt kotinsa Lahdesta.

Vesijärven kuvankaunis ranta reunustaa kaupunkia, ja asukkaat nauttivat siitä läpi vuoden: talvella jäällä viihtyvät sulassa sovussa pilkkijät ja purjekelkkailijat, kesällä rannan puistoalueella viettävät aikaansa joogaavat ryhmät, lenkkeilijät ja piknik-tarjoiluista nauttivat nuoret.

Lahti pääsee yllättämään lähes jokaisen iloisesti, ja siihen rakastuu kuin vahingossa. Kaupunki on suloinen yhdistelmä vanhan teollisuuskaupungin rosoa ja modernia kaupunkikulttuuria. Se sisältää kaikki ne samat elementit, jotka ovat tehneet Tampereesta niin suositun – onkin vain ajan kysymys, koska on Lahden vuoro olla Suomen muodikkain muuttokohde!

Jalkaranta – asuinalue harjun kupeessa, järven rannalla

Hätkähdyttävintä Jalkarannassa on maisema, joka avautuu harjulta yli Vesijärven. Ehkä juuri maisema on tehnyt alueesta niin halutun – harvassa kaupungissa pääsee aivan keskustan tuntumassa nauttimaan Järvi-Suomen luonnonkauneudesta.
Liikkujalle Jalkaranta on taivas: heti asuinalueen kyljestä avautuu huikea pururatojen ja hiihtolatujen verkosto, ja retkeilemään luonnonsuojelualueelle pääsee kävellen. Naapurissa sijaitseva Messilä tarjoaa tekemistä laskettelijoille, golfaajille ja ratsastajille. Siellä järjestetään myös runsaasti urheilutapahtumia.

Purjehtijoita Jalkarantaan on asettunut poikkeuksellisen runsaasti, ja kuvankaunista Myllysaarta isännöivä Lahden Purjehdusseura järjestää saaressa kaikille yhteisiä tapahtumia.

Jalkarannassa rakennuskanta on moni-ikäistä ja -ilmeistä – asuinalueella on saatu toteuttaa rakennustaiteellisia unelmia melko vapaasti. Rinnemaiseman ansiosta väljästi asemoituneet pihat ovat erityisen upeita, ja niiden toteuttamisessa on käytetty silmää hiveleviä muureja ja pengerryksiä.

Asuntojen hinnat Lahti (2017)

Keskimääräinen neliöhinta

2 000 €

Toteutuneet asuntokaupat

1 584 kpl

Lähde: KVKL hintaseurantapalvelu

Kiinteistönvälittäjiämme Lahdessa

Linda Kaarre

Ota yhteyttä
Linda Kaarre

Visuaalinen suunnittelija RE/MAX Noste

040 507 4588 linda.kaarre@remax.fi Tutustu minuun »
Igor Golnick

Ota yhteyttä
Igor Golnick

Myyntineuvottelija, KiAT RE/MAX Noste

044 080 2227 igor.golnick@remax.fi Tutustu minuun »
Pauli Kaarre

Ota yhteyttä
Pauli Kaarre

Yrittäjä, LKV, Myyntijohtaja, PVS, KiAT RE/MAX Noste

040 680 8565 pauli.kaarre@remax.fi Tutustu minuun »
Nanne Kaarre

Ota yhteyttä
Nanne Kaarre

Yrittäjä, LKV, YKV, kaupanvahvistaja RE/MAX Noste

044 3435 366 nanne.kaarre@remax.fi Tutustu minuun »
Emilia Saarinen

Ota yhteyttä
Emilia Saarinen

Myyntineuvottelija RE/MAX Noste

044 282 9304 emilia.saarinen@remax.fi Tutustu minuun »
Pilvi Yli-Opas

Ota yhteyttä
Pilvi Yli-Opas

Myyntineuvottelija, KiLAT RE/MAX Noste

050 492 9203 pilvi.yli-opas@remax.fi Tutustu minuun »
Sirpa Mallat

Ota yhteyttä
Sirpa Mallat

Kiinteistösihteeri, Kiinteistönvälittäjä LKV,KiLAT RE/MAX Noste

040 580 4156 sirpa.mallat@remax.fi Tutustu minuun »
Matti Nurmikari

Ota yhteyttä
Matti Nurmikari

Myyntineuvottelija RE/MAX Noste

050 447 4666 matti.nurmikari@remax.fi Tutustu minuun »
Hanna-Mari Katila

Ota yhteyttä
Hanna-Mari Katila

Myyntineuvottelija RE/MAX Noste

040 062 3672 hannamari.katila@remax.fi Tutustu minuun »
Johanna Raunio

Ota yhteyttä
Johanna Raunio

Kiinteistönvälittäjä, LKV, KiAT RE/MAX Noste

0400 600 723 johanna.raunio@remax.fi Tutustu minuun »
Pihla Hiltunen

Ota yhteyttä
Pihla Hiltunen

Kiinteistönvälittäjä, LKV, KiAT RE/MAX Noste

040 410 8284 pihla.hiltunen@remax.fi Tutustu minuun »
Jouni Soininen

Ota yhteyttä
Jouni Soininen

Kiinteistönvälittäjä, LKV, KiAT, PVS RE/MAX Noste

045 164 8685 jouni.soininen@remax.fi Tutustu minuun »

 

Etsitkö asuntoa Lahdesta tai sen lähialueilta?

Ota ensimmäinen askel kohti onnistunutta asuntokauppaa – jätä yhteydenottopyyntö ja alueesi RE/MAX-välittäjä on yhteydessä sinuun mahdollisimman pian.Tarkempaa tietoa henkilötietojen käsittelystä RE/MAXissa löydät tietosuojaselosteestamme.