Minkälaista on asua Tampereella

Tutkitusti Suomen halutuin asuinpaikka

Vuosi toisensa jälkeen Tampere voittaa imagokyselyt: se on ollut Suomen halutuin asuinpaikka jo kymmenen vuotta Taloustutkimus Oy:n teettämissä kyselyissä.

Hurmaava sekoitus kulttuuria, luontoa ja harrastuksia

Tampereen suosion syytä voi vain arvuutella, mutta vilkas kulttuurielämä, vesistön ja luonnon läheisyys sekä hyvät harrastusmahdollisuudet lienevät syiden kärkipäässä. Tampereella kaupungin reilu työläistausta yhdistyy saumattomasti yliopistokaupungin sivistykseen. Lopputulos on hurmaava sekoitus: kuin sujuvasti putkirikot korjaava ja samalla Sartrea siteeraava, mukava kaveri.

Vaikka tamperelaiset saattavatkin lämmetä uusiin tuttavuuksiin hämäläisen hitaasti, on perusvire avoin, salliva ja myönteinen.

Suosittuja asuinalueita Tampereella

Asuinalueena Kaleva – citysinkkujen, nuorten parien ja sijoittajien suosikkikohde

Kaleva henkii -50-luvun kodikasta henkeä kävelyetäisyydellä Tampereen keskustasta. Alueella on runsaasti viihtyisiä puistikoita, joissa viihtyvät asukkaiden lisäksi oravat ja rusakot. Suuret koivut ja hoidetut nurmikot vehreyttävät myös talojen avaria pihoja. Kalevan maamerkkien, tornitalojen ja ”Kiinanmuuri”-lamellitalojen väliin jäävää alaa pidetään Suomen suurimpana sisäpihana.

Asuntokantaa on uudistettu, mutta osassa kodeista on tavoitettavissa vielä alkuperäinen tunnelma ajalta, jolloin äiti pesi punaruutuisessa esiliinassaan pulsaattoripesukoneella pyykit ja suuret ikäluokat leikkivät pihalla hippaa. Kesäisin Kaleva on hyväntuulisimmillaan: puistoihin kokoonnutaan piknikille ja tervapääskyjen suloinen kirskuna kaikuu talojen seinistä helteisessä illassa.

Nykyään kompaktit kodit, hyvät liikuntamahdollisuudet ja lyhyt matka yliopistolle houkuttelevat Kalevaan erityisesti kahden hengen perheitä ja itsenäisyydestään nauttivia nuoria aikuisia. Kysytyt, mutta hinnaltaan kohtuulliset asunnot ovat mieleinen kohde myös sijoittajille.

Tampereen keskusta – asuinalue täynnä kulttuuria ja historian havinaa

Tampereen keskusta on viehättävä sekoitus historian eri kerroksia. Vanhan teollisuuskaupungin tenho perustuu pitkälti arkkitehtuuriin: rakennukset ovat ajalta, jolloin teollisuusrakennuksetkin tehtiin vielä arkkitehtuuriltaan vetoavaksi. Tampereen keskustassa on aina muutaman sadan metrin päässä vesistössä: lähellä on aina koski, Näsijärvi tai Pyhäjärvi.

Keskustan palvelut ja runsas kulttuuritarjonta houkuttelevat alueelle asumaan paitsi nuoria aikuisia, myös uudesta vapaudestaan nauttivia pariskuntia, joiden lapset ovat jo lähteneet maailmalle. Kaikki elokuvateatterista ravintoloihin ja taide-elämyksiin on kävelymatkan päässä. Tampereella on helppoa viihtyä: kun aikoo pistäytyä nopeasti ravintolassa illallisella, löytää itsensä myöhemmin konsertista tai muista keskustan taideriennoista.
Erityismaininnan arvoinen on historiallinen Finlaysonin alue, jossa tehdaskaupungin historiallinen miljöö elää uutta kukoistustaan taiteen ja liiketoiminnan kehtona.

Tampereen keskusta on suureksi kaupungiksi ilmanlaadultaan raikas. Järveltä puhaltava raikas tuuli ja runsas vehreys pitävät ilman puhtaana. Raikas kaupunki on myös tunnelmaltaan – Tampere toivottaa tervetulleeksi jokaisen sellaisena kuin hän on.

Asuinalueena Amuri – lapsiperheiden turvallinen pesimispaikka

Myönnetään heti: Amuri EI ole se Tampereen asuinalueista silmää hivelevin. Sekalainen asuntokanta on pääosin kulmikasta ja harmaata -70- ja -80-luvun elementtikerrostaloa. Vain museoitu työläiskortteli muistuttaa menneistä ajoista – suurin osa vanhoista puurakennuksista purettiin aikanaan uudempien asuintalojen tieltä. Ja silti asukkaat rakastuvat Amuriinsa korviaan myöten. Mikä alueen salaisuus on?

Amuri on Tampereen rauhallinen ja hyväntuulinen herrankukkaro. Amurissa asuvat mainitsevat usein, että siellä on erityisen mainio tunnelma: ilmeisesti alueelle on kertynyt poikkeuksellisen mukavaa väkeä. Siellä on hyvä kasvattaa perhe ja pistäytyä käyttämään keskustan palveluita aina halutessaan. Päiväkodit ja koulut ovat kävelyetäisyydellä, eikä Amurissa asuva tarvitsekaan välttämättä autoa. Amurin kulttuurihelmiä ovat pääkirjasto Metso ja Tampereen taidemuseo. Särkänniemikin sijaitsee aivan vieressä – Amurissa saattavatkin asua Tampereen onnellisimmiksi kieputetut lapset.

Boheemin kaunis Pispala – menneen ajan romantiikkaa ja taitelijahenkeä

Pispalan asukkaat elävät keskellä kulttuurihistoriallista nähtävyyttä. Suomen korkeimmalle soraharjulle perustetulta asuinalueelta avautuvat hengästyttävät maisemat sekä seudun menneisyyteen että Näsijärven yli. Sen suojeltua, vanhaa puutalokantaa on jäljellä runsaasti, mutta joukkoon mahtuu myös uudisrakennuksia.

1900-luvun alkupuolella Pispala oli tehdas- ja rakennustyöläisten asuinalue, ja koska alueella ei ollut kaavaa, rakennukset asemoituivat rinteeseen omalaatuisesti. Omalaatuista on myös sen onnellinen asujaimisto –alueen kulttuurihistoria ja boheemi tunnelma lienevät syynä siihen, että alueen vanhat puurakennukset vetävät yhä puoleensa taiteilijoita ja ”romuromantikkoja”. Pispalan maisemallisen arvon ja hyvät kulkuyhteydet ovat toki tänä päivänä huomanneet myös uudisrakentajat.

Pispalassa varttuneen, myrskyisän elämän eläneen kirjailija Lauri Viidan esikoisromaani Moreeni kertoo Pispalan työväen elämästä sisällisodan aikaan. Kun katsoo sumuisena syysiltana hiljaista Pispalaa, voi sielunsa silmin nähdä Viidan yhtaikaa murheellisen ja ilkikurisen hahmon katoavan Portaanpään suuntaan. Eikä Viita varmasti ole ainoa Pispalan taiteilijoista ainoa, joka on jättänyt paikkaan jotain itsestään – niin väkevänä Pispalassa tuntuu yhä lahjakkuuden läsnäolo.

Asuinalueena idyllinen Pyynikki

Miltä tuntuisi asua lähes 50 hehtaarin kokoisen luonnonsuojelualueen kyljessä, mutta vain muutaman korttelin päässä kaupungin keskustasta? Entä, jos asuinalue vielä olisi maisemaltaan kuvankaunista harjua, josta avautuu näkymä järvelle, ja koti sijaitsisi puutalossa, jonka sileiksi kuluneet, paksut lattialaudat narisevat kotoisasti villasukkien alla? Sellainen on Pyynikki.

Pyynikillä pesänsä voisi myös rakentaa vanhaan tehdasrakennukseen, joka leveillä ikkunalaudoilla voisi istuskella siemailemassa teetä ja ihailemassa auringossa paistattelevia, satavuotiaita mäntyjä. Vanhoista, kauniista teollisuusrakennuksista muokataan nimittäin omaleimaisia koteja – sellaisia, joihin kiinnytään syvästi.

Pyynikin tunnelmallisuuteen ja rauhaan ovat ihastuneet erityisesti luonnonläheisyyttä arvostavat lapsiperheet sekä asuinalueen omaleimaisesta miljööstä nauttivat pariskunnat. Pyynikkiin rakastuvat myös aluetta ihailemaan saapuneet turistit, joista varmasti monen mielessä käy haave myös alueelle muuttamisesta. Harvalla siihen on mahdollisuus – ja ne, joille sellainen tarjoutuu, tarttuvat yleensä tilaisuuteen hanakasti.

Asuntojen hinnat Tampere (2017)

Keskimääräinen neliöhinta

2864 €

Keskimääräinen myyntiaika

92 päivää

Toteutuneet asuntokaupat

4863 kpl

Lähde: KVKL hintaseurantapalvelu

Kiinteistönvälittäjiämme Tampereella

Marjukka Mikkola

Ota yhteyttä
Marjukka Mikkola

Myyntineuvottelija, KiLAT RE/MAX Center

040 545 6708 marjukka.mikkola@remax.fi Tutustu minuun »
Minna Pyhälä

Ota yhteyttä
Minna Pyhälä

Myyntineuvottelija RE/MAX Center

040 572 6104 minna.pyhala@remax.fi Tutustu minuun »
Matti Mäntylä

Ota yhteyttä
Matti Mäntylä

Myyntineuvottelija RE/MAX Capital

050 345 0635 matti.mantyla@remax.fi Tutustu minuun »
Hannu Majava

Ota yhteyttä
Hannu Majava

Kiinteistönvälittäjä, LKV, KiAT RE/MAX Center

0500 685 630 hannu.majava@remax.fi Tutustu minuun »
Sari Uunila

Ota yhteyttä
Sari Uunila

Trainee RE/MAX Capital

041 314 9405 sari.uunila@remax.fi Tutustu minuun »
Miina Varjonen

Ota yhteyttä
Miina Varjonen

Myyntineuvottelija RE/MAX Capital

040 736 1361 miina.varjonen@remax.fi Tutustu minuun »
Tuomas Laaksonen

Ota yhteyttä
Tuomas Laaksonen

Kiinteistönvälittäjä LKV, LVV RE/MAX Center

044 992 7699 tuomas.laaksonen@remax.fi Tutustu minuun »
Anna Hakkarainen

Ota yhteyttä
Anna Hakkarainen

Trainee RE/MAX Capital

050 309 8035 anna.hakkarainen@remax.fi Tutustu minuun »
Marja Leppänen

Ota yhteyttä
Marja Leppänen

Kiinteistönvälittäjä, LKV RE/MAX Center

0400 728 694 marja.leppanen@remax.fi Tutustu minuun »
Cristina Oksanen

Ota yhteyttä
Cristina Oksanen

Kiinteistönvälittäjä, LKV, LVV RE/MAX Capital

050 918 3914 cristina.oksanen@remax.fi Tutustu minuun »
Sanni Reinola

Ota yhteyttä
Sanni Reinola

Kiinteistönvälittäjä, LKV RE/MAX Center

+358 44 258 4428 sanni.reinola@remax.fi Tutustu minuun »
Jyrki Vuori

Ota yhteyttä
Jyrki Vuori

Kiinteistönvälittäjä LKV, LVV RE/MAX Center

045 230 7955 jyrki.vuori@remax.fi Tutustu minuun »

 

Etsitkö asuntoa Tampereelta tai sen lähialueilta?

Ota ensimmäinen askel kohti onnistunutta asuntokauppaa – jätä yhteydenottopyyntö ja alueesi RE/MAX-välittäjä on yhteydessä sinuun mahdollisimman pian.Tarkempaa tietoa henkilötietojen käsittelystä RE/MAXissa löydät tietosuojaselosteestamme.