Asuntojen hinnat ovat monen asian summa

Asuntojen hintoihin vaikuttavat monet tekijät, kuten asunnon sijainti, koko ja kunto. Asuntojen hinnoittelussa on harvemmin varaa fiilistelylle, ja loppujen lopuksi asunnon myyntihinta määräytyy markkinatilanteen mukaan.

Kun oma koti laitetaan myyntiin, tilanteeseen liittyy paljon tunteita. Myyjän on syytä muistaa, että ostaja on ensisijaisesti etsimässä asuntoa, josta hän tekee omanlaisensa kodin. Vaikka asunnolla on sinulle tunnearvoa, tuleva ostaja ei ole valmis maksamaan siitä yhtään enempää kuin sen, minkä hän kokee järkeväksi.

Mitkä asiat ovat asunnon hinnoittelun kannalta tärkeitä?

Mikä on alueen asuntomarkkinan tilanne?

Asunnon hinnoittelun tulee pohjautua ensisijaisesti tämänhetkiseen markkinatilanteeseen. Se, että asuinalueella on joskus myyty asuntoja tiettyyn neliöhintaan, ei tarkoita sitä, että näin on myös tänä päivänä. Alueen asuntojen myyntihinnat muodostuva asuntojen kysynnän mukaan, johon taas vaikuttaa muun muassa alueen palveluiden ja liikenneyhteyksien kehittyminen.

Toteutuneet asuntojen myyntihinnat antavat suuntaa

Asunnon myyntihintaa arvioitaessa ei ole syytä antaa liikaa tilaa arvailuille tai mielipiteille. Alueella toteutuneiden asuntokauppojen myyntihinnoista selviää yleensä hyvin tarkkaan se, mikä on alueen tämänhetkinen hintataso ja mikä voisi olla asunnon realistinen myyntihinta.

Alueesi asuntokauppojen toteutuneita hintoja voit tarkastella esimerkiksi ARAn verkkopalvelussa. Löydät myös tietoa asuntomarkkinan tämän hetken tilanteesta tuoreimmasta markkinakatsauksestamme.

 

Asunnon myyntihinta kerralla oikein

Monesti asunnon myyjä haluaa asettaa asunnon hintapyynnön mahdollisimman korkealle. ”Voihan sitä aina kokeilla korkeampaa hintaa.” Vaikka tämä voisi tuntua järkevältä ajatukselta, voi asunnon hintapyynnön asettaminen liian korkealle itse asiassa laskea toteutunutta myyntihintaa. Ylihinnoittelua on siis syytä varoa.

Tarkastellaan asiaa esimerkin avulla:

Asunnon markkinahinta on noin 250 000 euroa, ja samasta taloyhtiöstä on myyty samankokoinen asunto hiljattain 245 000 eurolla. Asunnon myyjä haluaisi saada asunnosta enemmän ja asettaa asunnon hintapyynnöksi 280 000 euroa.

Mitä tällaisessa tilanteessa konkreettisesti tapahtuu? Selkeästi ylihinnoiteltu asunto ei yleensä herätä ostajien kiinnostusta, jolloin tilanne voi olla jo ensimmäisten kuukausien jälkeen se, että asunnon hintapyyntöä pitää laskea reilusti. Ja mitä pidempään asunto on ollut myynnissä, sitä vähemmän se houkuttelee potentiaalisia ostajia. Siksi lopputulemana on usein se, että asunnon korkeaksi asetettu hintapyyntö kääntyykin alle markkinahinnan toteutuvaksi myyntihinnaksi. Lopullinen myyntihinta esimerkkiasunnolle voi asettua 240 000 euroon.

Asunnon markkinoinnilla lisää kiinnostuneita ostajia

Markkinoinnilla voidaan vaikuttaa asunnon myyntihintaan. Kun asuntoa markkinoidaan oikeille kohderyhmille, saavutetaan maksimaalinen määrä potentiaalisia ostajia. Näin asunnosta saadaan myös paras mahdollinen hinta.

Asunnon markkinointiin on syytä panostaa erityisesti heti kohteen tullessa myyntiin. Markkinoiden kiinnostus asuntoa kohtaan on korkeimmillaan heti asunnon tultua myyntiin ja kiinnostus heikkenee useimmiten noin 2-4 viikon sisällä asuntoilmoituksen julkaisemisesta.

Myyntiaika on rahaa

Sillä, kuinka nopeasti asunto menee kaupaksi, on merkitystä. Asunnon myyntiaika voi vaihdella aina muutamasta tunnista useampaan kuukauteen tai jopa vuosiin. Jos asunnon myyntiaika pitenee, vaikuttaa se asunnon myyntiin kahdella tavalla:

  1. Myyntiajan pidentyessä kasvaa paine tehdä hinnanalennuksia.
  2. Asunnon myyjän aikaa sitoutuu asunnon myyntiprosessiin, ja uuden asunnon ostoprosessi on jäissä.

Jokaisen asunnon myyjän onkin syytä ymmärtää, että myyntiaika kannattaa pitää mahdollisimman lyhyenä. Tällöin potentiaalisten ostajien kiinnostus säilyy ja asuntokauppa saadaan maaliin mahdollisimman nopeasti.

Pyydä hinta-arvio ammattilaiselta

Asunnon myyntiä suunniteltaessa on hyvä pyytää välittäjältä arvio asunnon hinnasta. Välittäjällä on tieto alueen toteutuneista asuntokaupoista, ja hän osaa arvioida asuntosi myyntihinnan.

Asunnon hinta-arviota tehdessään kiinteistönvälittäjä kuuntelee myös asiakkaan näkemyksiä ja toiveita asunnon myyntihinnasta. Tavoitteena on löytää asunnolle realistinen hinta, johon myös asunnon myyjä on tyytyväinen.

 

vinkit asuntojen hinnoitteluun

Haluatko saada asunnostasi parhaan mahdollisen hinnan? Tilaa meidät ilmaiselle arviokäynnille!