Oletko ostamassa asuntoa tai kiinteistöä? Muista huolehtia varainsiirtoverosta! Varainsiirtovero maksetaan kiinteistön tai asunnon omistajan vaihtuessa varainsiirtoverolain perusteella, ja maksusta vastaa yleensä ostaja.

 

Kuka vastaa varainsiirtoveroilmoituksen tekemisestä?

Mikäli asunto-osakkeen kaupassa on mukana kiinteistönvälittäjä, tekee hän varainsiirtoveroilmoituksen. Jos kauppaa ollaan hieromassa ilman välittäjää, on ostajan tehtävä ilmoitus itse OmaVero-palvelussa.

Kiinteistönkin kaupassa välittäjä ohjeistaa ja auttaa ostajaa sekä varainsiirtoveroilmoituksen että lainhuudatuksen hoitamisessa, mutta varsinaisen ilmoituksen ostaja tekee omatoimisesti.

Varainsiirtoveron määrä on esimerkiksi asunto-osakkeen velattomasta myyntihinnasta 2 %, ja kiinteistön kauppahinnasta 4 %. Verottajan varainsiirtoverolaskurista voit tarkastaa summan näppärästi.

Aina varainsiirtoveroa ei tarvitse maksaa, mutta ilmoitus on siitä silti aina tehtävä.

 

Milloin varainsiirtoveroa ei makseta?

Varainsiirtoverolain mukaan varainsiirtoveroa ei makseta seuraavissa tilanteissa:

  • kyseessä on asumisoikeusasunto
  • asunto tai kiinteistö on saatu lahjana tai testamentilla
  • asunto tai kiinteistö on saatu perintönä tai osituksessa, mikäli et maksa pesän ulkopuolisilla varoilla osuutta siitä
    ensiasunnosta.

Varainsiirtovero on maksettava ennen lainhuudon tai vuokraoikeuden kirjaamista, ja nämä taas haetaan 6 kk sisällä kaupantekohetkestä. Tutustu myös muihin asuntokauppaan liittyviin kuluihin.

 

Tiesithän, että kiinteistönvälittäjämme auttavat myös asunnon ostajia?

Maksuton tarvekartoitus on jokaiselle ostajalle hyödyllinen palvelu, ja lisäksi voit hyödyntää ammattitaitoamme tarjousneuvottelussa, lakipykälien tarkastamisessa ja paperitöissä.

Yhä useampi asunnonostaja tekee nykyään ostotoimeksiannon. Se on täyden palvelun paketti, jossa kiinteistönvälittäjä etsii sinulle sopivia asuntoja myös hiljaisesta myynnistä, hyödyntää verkostojaan ja pitää puoliasi koko oston ajan.

Jätä yhteydenotto, olemme valmiina viemään asuntokauppasi turvallisesti maaliin!

Olen myymässä asuntoani ja haluan ilmaisen arviokäynnin. Haluan, että välittäjä on minuun yhteydessä.