Asunnon hinta kiinnostaa sekä asunnon myyjää että ostajaa. Myyjän tavoitteena on saada asunnostaan mahdollisimman hyvä hinta, kun taas ostaja pohtii, onko asunnon hintapyyntö oikea ja kuinka paljon asunnosta kannattaisi tarjota. Tässä kohtaa kuvioihin tulevat mukaan asuntojen toteutuneet kauppahinnat.

Asuntojen toteutuneet kauppahinnat kertovat alueen hintakehityksestä

Alueen toteutuneita kauppahintoja on järkevää seurata siksi, että ne kuvaavat oikeasti sitä, minkälainen alueen asuntomarkkinan tilanne on. Monesti esimerkiksi asuntoportaaleissa (kuten Oikotie tai Etuovi) esitellyt alueelliset myyntihinnat kertovat, mihin hintaan asunto on ollut myynnissä, mutta eivät kerro lopullista kauppahintaa.

Miten kiinteistönvälittäjät käyttävät toteutuneita kauppahintoja asunnon hinnan arvioinnissa?

Välittäjät käyttävät asuntojen toteutuneita kauppahintoja yhtenä tärkeänä tietolähteenä arvioidessaan asunnon arvoa. Tämä tieto yhdistettynä asunnon ja taloyhtiön kuntoon muodostaa kokonaisuuden, jonka pohjalta asunnon hinta-arvio muodostuu. Hinnoitteluun vaikuttaa toteutuneiden kauppahintojen lisäksi myös alueen markkinatilanne. Kiinteistönvälitysalan keskusliitto (KVKL) on kerännyt hintaseurantapalveluunsa suurimman osan kiinteistönvälittäjien tekemien asuntokauppojen tiedot (kuten toteutuneet kauppahinnat, neliöhinnat ja myyntiajat) vuodesta 1998 lähtien. Tämä hintaseurantapalvelu on käytössä myös RE/MAXin välittäjillä.

Toteutuneet kauppahinnat eivät ole ainoa totuus

Monilla alueilla tilanne saattaa olla sellainen, että alueelta ei ole vähään aikaa myyty yhtään asuntoa tai myydyt asunnot ovat täysin erityyppisiä. Jos olet myymässä kerrostalokaksiota, ei alueelta myytyjen rivitaloasuntojen toteutuneista kauppahinnoista ole juurikaan iloa.

”Jokainen asuntokauppa on yksilöllinen prosessi. Toki toteutuneet kauppahinnat antavat alueen hintatasosta hyvää osviittaa ja toimivat hinnoittelun pohjana, mutta sokeasti tätä tilastoa ei voi pelkästään tuijottaa”, sanoo RE/MAXin kiinteistönvälittäjä ja yrittäjä Outi Karppinen Jyväskylästä.

 

Asuntojen toteutuneet kauppahinnat Suomessa vuonna 2017

Olemme keränneet alla oleviin taulukkoihin asuntojen toteutuneita kauppahintoja vuodelta 2017 asunnon huoneluvun mukaan. Tiedot perustuvat KVKL:n hintaseurantapalveluun.

Toteutuneet kauppahinnat 2017, kerrostalot, koko Suomi

Toteutuneet kauppahinnat 2017, omakotitalot, koko Suomi

Toteutuneet kauppahinnat 2017, rivitalot, koko Suomi

 

Haluatko tietää asuntosi arvon? Tilaa ilmainen hinta-arvio asunnostasi alla olevalla lomakkeella.

 

Olen myymässä asuntoani ja haluan ilmaisen arviokäynnin. Haluan, että välittäjä on minuun yhteydessä.