Miten asunnon hinta-arvio tehdään, ja mitä asioita ammattilainen ottaa huomioon arviota tehdessään? Tässä ammattilaisen vinkit asunnon hinnan arviointiin.

Asunnon hinta-arvio syntyy monen asian summana

Ammattilaisen tekemä hinta-arvio perustuu suureen määrään aineistoa toteutuneiden kauppojen hinnoista sekä ammattilaisen arvioon asunnon kunnosta, sijainnista, yksilöllisistä hintaan vaikuttavista eroista ja vallitsevasta markkinatilanteesta.

RE/MAX-kiinteistönvälittäjä käy aina asiakkaan kanssa läpi alueen markkinatilanteen. Tilannearvio perustuu välittäjien hintaseurantapalveluun ja kulloinkin vallitsevaan kilpailutilanteeseen.

Miksi asunnon hinta-arvio tehdään?

Yleisimmin asunnon hinta-arvio on ensimmäinen konkreettinen askel asunnon myynnissä. Asunnon hintaa arvioidaan myös muissakin tilanteissa, kuten perinnönjaon yhteydessä. Tällaisissa tilanteissa on hyvä teettää asunnon hinta-arviosta kirjallinen arviokirja, johon kirjataan muun muassa jakohetken markkinatilanne ja arvonmääritysperusteet.

Kirjallinen arviokirja osoittautuu usein tärkeäksi dokumentiksi esimerkiksi perinnönjakotilanteissa, joissa joku osapuolista kokee kärsineensä vääryyttä.

Hinta-arvio asunnon myyntiä varten

Yksi ensimmäisiä toimenpiteitä asunnon myynnissä on hinta-arvion tekeminen. Tämän arvion pohjalta asetetaan asunnolle hintapyyntö, ja sen pohjalta lähdetään neuvottelemaan asunnon lopullista hintaa, joka voi olla yli tai alle asetetun hintapyynnön.

Mitkä asiat vaikuttavat asunnon hintaan?

Alueelliset erot ja sijainti

Alueelliset erot määrittävät asunnon arvosta ison osan. Sijainnin arvostus voi nousta tai laskea asunnosta riippumatta. Läheiset työpaikat, palvelut, julkinen liikenne ja moni muu ulkoinen asia vaikuttaa alueen arvostukseen. Arvo voi nousta tai laskea suurestikin riippuen asuntomarkkinoiden ja alueen sekä sen lähialueiden kehityksestä. Tärkeää asunnon hinta-arvion muodostamisessa on nähdä myös alueen tulevaisuuden odotukset.

Aiotaanko alueelle rakentaa esimerkiksi uusia palveluja tai julkisen liikenteen ratkaisuja?

Asunnon yksilölliset erot

Lähes jokainen koti on uniikki, ja jokaisesta kodista löytyy jotain, joka saa ostajan innostumaan. Esimerkiksi upea katettu terassi, tilava sauna tai keittiön luonnonkivitasot voivat olla asioita, jotka puhuttelevat potentiaalista ostajaa.

Myös asuinkerros, ilmansuunta tai erityisen kaunis merinäköala voi tuoda asunnolle lisää hintaa, vaikka asunto ei erityisesti pohjaratkaisultaan tai muilta ominaisuuksiltaan eroaisi muista vastaavista.

Asunnon kunto

Asunnon kunto vaikuttaa hinta-arvioon ja asunnon myyntiaikaan. Joissain tapauksissa pienellä pintaremontilla saattaa hinta-arvio nousta merkittävästikin.

Asunnon remontointia myyntitarkoitukseen on kuitenkin syytä arvioida mahdollisimman objektiivisesti. Monesti ostaja haluaa remontoida ja muokata asuntoa itselleen sopivaksi, jolloin asunnon myyjän tekemät remonttitoimenpiteet eivät vaikuta asunnosta saatavaan hintaan.

Taloyhtiön kunto

Yhtiömuotoisen asunto-osakkeen myynnissä taloyhtiön kunnolla on merkitystä. Sekä taloyhtiön taloudellinen tilanne että talon fyysinen kunto vaikuttavat asunnon hinta-arvioon.

Ajallaan suoritetut korjaukset ja remontit nostavat yleensä asunnon hintaa. Myös taloudellisesti hyvässä kunnossa oleva taloyhtiö on ostajalle hyvä sijoitus.

Isännöitsijäntodistuksesta ilmenevät taloyhtiön korjaushistoria ja seuraavan viiden vuoden ajalle suunnitellut remontit.

Se, että taloyhtiöllä on lainaa, ei välttämättä kerro taloyhtiön taloudellisista vaikeuksista. Taloyhtiölainoilla rahoitetaan yleensä talon remontteja ja korjauksia, joten laina on useimminkin merkki siitä, että talosta pidetään huolta.
Asunnon hinta-arvioon voi vaikuttaa esimerkiksi myös se, että parvekkeettoman asunnon omistaja joutuu maksamaan parvekkeellisten asuntojen lasituksista tai autopaikattoman asunnon omistaja osallistuu autokatoksen korjauskustannuksiin.

Hintapyynnön ja myyntiajan välinen korrelaatio

Asunnon myyjän tavoitteena on saada asuntonsa myytyä parhaaseen mahdolliseen hintaan kohtuullisessa ajassa. Liian suuri hintapyyntö voi kääntyä itseään vastaan. Asunnon ylihinnoittelulla onkin asunnon myyntihintaa laskeva vaikutus. Hinta-arvion tekemisessä on tärkeää huomioida asunnon ylihinnan vaikutus ostajan käyttäytymiseen.

Hinta-arvio on täysin mahdollista tehdä myös itse. Tärkeintä on ottaa selvää kaikista hintaan vaikuttavista tekijöistä ja muodostaa arvio oikean informaation pohjalle. Mikäli hinta-arvio on tehty oikein ja asunnon myynti ja markkinointi suoritetaan oikein, asunnon hinta-arvion tekeminen itse ja itsemyynti voivat olla asunnon myyjälle tehokas tapa säästää rahaa. Kannattaa kuitenkin huomata, että itsemyyntiin liittyy myös riskejä, joita ei lehtijutuissa aina tuoda esille.
RE/MAX-kiinteistönvälittäjät toimivat asiakkaidemme apuna kaikissa tilanteissa, joita asunnon myynti- tai hinta-arvion muodostaminen tuo eteen. Ota yhteyttä, kerromme mielellämme lisää.

Haluatko ammattilaisen arvion asuntosi hinnasta? Tilaa ilmainen hinta-arvio alla olevalla lomakkeella.