Asunnon myynti on periaatteessa hyvin helppoa. Kun asunnon myyjän ja ostajaehdokkaan näkemykset asunnon hinnasta kohtaavat, syntyy kaupat. Oikeassa elämässä tilanne ei ole aina näin yksinkertainen.

 

Asunnon myynti itse on silkkaa säästöä?

Asunnon myyntiä suunnitellessaan moni pohtii, käyttääkö välittäjää vai ei? Monesti välittäjän käyttäminen voi tuntua turhalta, ovathan monet ystävistäsi saaneet asuntonsa kaupaksi itse heti ensimmäisellä näytöllä.

Asunnon omatoimisessa myynnissä houkuttaa erityisesti rahan säästäminen, koska tällöin välityspalkkiota ei tarvitse maksaa. Asunnon myynti itse on lähtökohtaisesti helppoa. Toki halutut kohteet voivat mennä kaupaksi nopeastikin, mutta todellisuudessa asunnon myynti vaatii aktiivisuutta ja aikaa.

Asunnon myynnin kustannuksista puhuttaessa yksi keskeinen harha on se, että asunnon myyntiin käytettävälle ajalle ei lasketa hintaa. Asuntoon liittyvien asiakirjojen hankinta, asuntoilmoitusten laatiminen, esittelyiden järjestäminen ja yhteydenpito potentiaalisiin ostajiin on aikaa vievää ja nappaa hetkellisesti suuren osan asunnon myyjän vapaa-ajasta.

 

Asunnon hinnoittelu

Aika on rahaa

Asunnon myyntiin kuluu aikaa: asunnon myyntiin liittyvien asiakirjojen hankkiminen, asunnon valokuvaus, myynti-ilmoitusten laatiminen, asuntonäyttöjen järjestäminen, markkinointi, yhteydenpito potentiaalisiin ostajiin ja niin edelleen. Jos käy niin onnellisesti, että asunto menee kaupaksi, on kaupantekoon liittyvät asiakirjat ja sopimusasiat vielä oma juttunsa.

Voidaan arvioida, että keskimäärin asuntoaan itse myyvän pitää varata myyntiin useita kymmeniä tunteja aikaa.

Asunnon oikea myyntihinta

Vaikka saisit asuntosi kaupaksi nopeastikin, saatko siitä parhaan mahdollisen hinnan? Yhdeksi asuntoa itse myyvän ”kuluksi” voidaan laskea myös asunnon alhainen myyntihinta. Vaikka säästäisit välityspalkkiossa, voi myyntihinta jäädä huomattavasti matalammaksi siitä, mitä ammattitaitoinen välittäjä asunnosta voisi saada.

Myytyjen asuntojen hintatietoja voi tarkastella ARA:n ja ympäristöministeriön ylläpitämällä sivustolla. Sivustolta saa tietoa myydyn asunnon huonemäärästä, rakennusvuodesta, kunnosta, neliömäärästä sekä siitä, onko asunnossa hissiä ja joissain tapauksissa myös energialuokasta.

Vaikka valitset ammattilaisen myymään asuntosi, kannattaa sivustolla vierailla ja vertailla oman asunnon hinta-arviota myytyjen asuntojen hintoihin. On kuitenkin syytä muistaa, että palvelu ei anna kaikkea sitä yksityiskohtaista tietoa, mitä RE/MAX -välittäjillä on käytössään asunnon hinnanmuodostuksessa.

Asuntokaupan asiakirjat ja luvat

Tiedä mitä teet

Asunnon myynnissä on syytä huolehtia siitä, että myyntiprosessi etenee oikein ja eri asiakirjat on laadittu lain ja säädösten mukaisesti. Yleisesti voidaan todeta, että asunnon myynti itse voi olla yksi vaihtoehto, jos sinulla on ymmärrystä ja kokemusta asunnon myynnistä. Kokeneemmankin itsemyyjän on kuitenkin varauduttava erilaisiin ongelmatilanteisiin asunnon myyntiprosessin aikana.

Asuntokaupan kohde vaikuttaa siihen, kuinka paljon myyjän pitää käyttää aikaa ja nähdä vaivaa asunnon myymiseksi. Hyväkuntoinen kerrostaloyksiö kaupungin keskustassa voi olla helpompi saada kaupaksi kuin esimerkiksi remonttia vaativa kerrostalokolmio tai omakotitalo. Muun muassa kiinteistöjen kaupassa on paljon asunto-osakkeiden kaupasta poikkeavia käytäntöjä ja lakisääteisiä asioita, jotka myyjän on syytä tietää.

Asunnon itsemyyntiin tarvittavia asiakirjoja ovat mm. pohjapiirros, isännöitsijäntodistus, yhtiöjärjestys, tilinpäätösasiakirjat ja tilintarkastuskertomus. Tarvittavien asiakirjojen hankinta onkin yleensä ensimmäinen suositeltu askel asunnon itsemyynnissä. Tutustu myytävän asunnon asiakirjoihin huolella, jotta osaat vastata vakuuttavasti ostajien esittämiin kysymyksiin, eivätkä ostajaehdokkaat katoa pelkästään myyjän riittämättömän tiedon vuoksi. Myös suostumus kaikilta asunnon omistajilta tulee voida myyntitilanteessa esittää. Huomaa, että asunnon omistajana voi olla sinun ja puolisosi lisäksi esimerkiksi perikunta tai alaikäinen, jolloin lupa asunnon myyntiin tulee hakea maistraatista.

Jos et ole varma, mitä olet tekemässä, etsi tietoa ja vastauksia kysymyksiisi. Löydät asunnon myyntiin liittyvää tietoa muun muassa asunnon myyjän oppaastamme. Voit myös käyttää ammattitaitoista kiinteistönvälittäjää, joka varmistaa, että asuntosi tai kiinteistösi myynti sujuu mahdollisimman mutkattomasti.

Alkuinnostus voi kostautua myöhemmässä vaiheessa

Ammattimainen kiinteistönvälittäjä soittaa asuntonäytössä käyneen ostajaehdokkaan perään ja kysyy asuntokaupan edistämistä koskevia kysymyksiä, sillä se on osa hänen työtään. Asunnon itsemyyjän soitto sen sijaan voi vaikuttaa ostajan mielestä mahdollisuudelta tinkiä asunnon hinnasta tai jopa epätoivoiselta yritykseltä saada asunto myydyksi.

Vaikka asunnon itsemyynnillä voi saavuttaa huomattavankin säästön palkkiossa, tulisi innokkaan myyjän ymmärtää tosiasiat – asunnon myyminen on kovaa työtä. Tarvittavien asiakirjojen hankkiminen, asunnon stailaaminen, asunnon kuvaaminen, myyvän tekstin tuottaminen, markkinointi, asuntonäytöt, hintaneuvottelut, sopimusasiakirjat, kuntotarkastukset ja lopuksi asunnon myyntiasiakirjojen teko. Tähän työhön kuluu asunnosta riippumatta paljon aikaa – aikaa, jota asunnon itsemyyjällä on usein hyvin rajallisesti.

Hyvä välittäjä työskentelee kellon ympäri ja on aina valmis tekemään kaikkensa sen eteen, että asunto saataisiin myydyksi myyjän haluamalla hinnalla. Varsinkin, jos kiinteistönvälittäjän palkka perustuu myydyistä asunnoista saatuihin provisioihin, eikä käytettyihin työtunteihin. Juuri siksi neljä viidestä itsemyynnissä olevista asunnoista myydään loppujen lopuksi kiinteistönvälittäjien kautta. Kiinteistökauppa on parhaimmillaan pelkkää suhdetyötä Kiinteistönvälittäjällä on käytössään laaja verkosto, joka auttaa asunnon myymisessä.

 

Asunnon myynti itse vs. välittäjän avulla

asunnon myynti itse vai välittäjän avulla

Kokeile itse, pyydä välittäjä tarvittaessa apuun

Vaikka asuntoa lähtisi myymään itse, asunto ei välttämättä mene kaupaksi ja tilanne voi tuntua epätoivoiselta. Tämä on hyvin tyypillinen tilanne, jossa kiinteistönvälittäjä pyydetään apuun.

On hyvä muistaa, että esimerkiksi etuovi.com:ssa itsemyynnissä olevista asunnoista noin 80 prosenttia myydään lopulta nimenomaan välittäjän kautta.

Usein lähtökohta myymiselle voi olla haasteellinen. Ammattitaitoisen kiinteistönvälittäjän tehtävänä on tehdä realistinen arvio nykytilanteesta ja varmistaa, että oikeanlaisella hinnoittelulla ja markkinoinnilla tavoitetaan potentiaaliset ostajat.

 

Asuntoa itse myyvän 4 M:ää

Myyntihinta oikealle tasolle

Asunnon myyntihintaa ei tulisi koskaan asettaa fiilispohjalta, vaan sen tulisi perustua muun muassa asunnon sijaintiin, kuntoon ja alueen yleiseen hintatasoon. Tunteet on syytä jättää taka-alalle, sillä tulevalle ostajalle asuntosi tunnearvolla ei ole juurikaan merkitystä.

Markkinointia ei sovi unohtaa

”Kyllä tämä asunto myy itse itsensä”, kuulee usein sanottavan. Useimmiten asunnon myynti vaatii kuitenkin markkinointia. Asuntoa itse myyville erilaiset asunnonhakusivustot, kuten oikotie.fi tai etuovi.com, ovat hyviä paikkoja saada oma asuntoilmoitus potentiaalisten asunnon etsijöiden tietoisuuteen. Yhä useampi asunnon myyjä hyödyntää myös esimerkiksi Facebookia markkinoidakseen asuntoaan.

Myyntiasiakirjat kuntoon

Monia asunnon myyntiin liittyviä asiakirjoja säätelee Suomen laki. Asunnon myyjän on syytä ymmärtää omat velvollisuutensa asunnon myyntiin liittyvien asiakirjojen hankinnassa. Ja ennen kuin hyväksyy asunnosta saadun ostotarjouksen, on hyvä varmistaa, että tarjouksen ehdot ovat lainmukaisia.

Muista, että välittäjä on käytettävissä

Jos lähdet myymään asuntoa itse, mutta matkan varrella mielesi muuttuu tai asunto ei mene kaupaksi, älä suotta jää tuskailemaan asian kanssa yksin, vaan pyydä kiinteistönvälittäjä apuun. Suuri osa asunnon myyjistä kokeilee ensin itse asunnon myyntiä ja pyytää välittäjän apua myöhemmin.

 

Kaipaatko lisävinkkejä asunnon myyntiin? Lataa maksuton asunnon myyjän opas!

Lataa opas asunnon myyntiin