Asunto-osakkeen ja kiinteistön kaupassa on erityisen tärkeää huolehtia siitä, että kauppaan liittyvät asiakirjat on laadittu oikein. Asunnon ostotarjous tai kauppakirja eivät ole läpihuutojuttuja, vaan ne tulee laatia siten, että dokumentit täyttävät laissa asetetut vaatimukset.

Jos käytät asunnon myynnissä tai ostossa apuna kiinteistönvälittäjää, vastaa välittäjä kaikkien asuntokauppaan liittyvien asiakirjojen oikeellisuudesta ja niiden laatimisesta.

Asuntokaupan asiakirjamalleja

Helpottaaksemme asunnon myyjän tai ostajan tilannetta kokosimme yhteen asuntokaupan asiakirjapohjia, jotka ovat laadittu asuntokauppaan liittyvät lait ja säädökset huomioiden. Ostotarjous- ja kauppakirjapohjat on laatinut yhteistyökumppanimme kiinteistölakimiehet.fi, joka on asuntokaupan juridiikkaan erikoistunut toimija.

Asunto-osakkeen kauppa: asiakirjamallit

Asunto-osakkeen ostotarjous

Kun löydät sopivan asunnon ja haluat tehdä siitä tarjouksen, on sinun syytä laatia kirjallinen ostotarjous. Jos sekä asunnon myyjä että ostaja ovat yksityishenkilöitä, on monesti tapana hoitaa hintaneuvottelut ensiksi esimerkiksi sähköpostitse, minkä jälkeen tehdään varsinainen kirjallinen ostotarjous. Suosittelemme kuitenkin, että kaikissa tilanteissa asunnon ostotarjous tehdään asianmukaisella ostotarjousmallilla kirjallisesti.

Lataa asunnon ostotarjousmalli >>

Asunto-osakkeen kauppakirja

Kun asunnon ostotarjous on hyväksytty, laaditaan asunto-osakkeen kauppakirja. Asunnon kauppakirjassa on mainittava muun muassa kaupan kohteena olevan asunnon sijainti, osakemäärä, myyntihinta ja muut kaupan ehdot (kuten asunnon vapautuminen, kaupantekopäivä). Asunnon kauppakirjan allekirjoittavat molemmat sopijaosapuolet.

Lataa asunto-osakkeen kauppakirjamalli >>

 

Kiinteistökauppa: asiakirjamallit

Kiinteistöksi lasketaan muun muassa omakotitalo, vapaa-ajan asunto tai maa-alue, kuten tontti tai metsätila. Kiinteistönkauppaa säädellään Suomen lain maakaaressa, ja kiinteistökaupan asiakirjat ja niihin liittyvät vaatimukset eroavat asunto-osakkeen kaupasta. Kiinteistön kauppakirjan vahvistaa julkinen kaupanvahvistaja.

Kiinteistön kauppakirjamalli

Kiinteistön kauppakirjan tulee sisältää muun muassa kohteet tiedot, kuten kiinteistötunnus, osoite, pinta-ala, kaavoitustilanne ja kiinteistöön kuuluvat rakennukset ja tarpeisto. Myös muiden kaupan ehtojen (kuten myyntihinta, mahdolliset rasitteet ja kiinteistön hallintaoikeuden siirtyminen) tulee sisältyä kauppakirjaan.

Lataa kiinteistön kauppakirjamalli >>

Määräalan kauppakirjamalli

Määräala on kiinteistöön liittyvä käsite, jolla tarkoitetaan kiinteistöstä lohkottua, rajoiltaan määrättyä aluetta. Myös määräalan kaupasta tulee laatia kirjallinen kauppakirja.

Lataa kiinteistön määräalan kauppakirjamalli >>

 

Kaipaatko apua asunnon myyntiin tai ostoon? Jätä yhteydenottopyyntö, jutellaan lisää.

Olen myymässä asuntoani ja haluan ilmaisen arviokäynnin. Haluan, että välittäjä on minuun yhteydessä.