Yleistietoa asunnon myyntiprosessin etenemisestä

Asunnon myyntiin liittyy monia huomioitavia asioita. Kohteen myyntiin tarvittavat dokumentit vaihtelevat sen mukaan onko kyseessä asunto-osake tai kiinteistö, onko myyjänä yksityinen henkilö, kuolinpesä tai yritys. Asunnon markkinointi vaikuttaa siihen, miten nopeasti ja mihin hintaan asunto myydään.

Asunnon oikea markkinahinta – mitä ostajat ovat valmiita maksamaan koettuun arvoon peilattuna.

Asunnon hinta vaikuttaa merkittävästi asunnon myyntiaikaan. Oleellisia kysymyksiä ovat: Onko uusi asunto jo hankittu? Pitääkö nykyinen asunto olla myyty, jotta voit tehdä kaupat uudesta asunnosta? Asunnon myynnin alkaessa määritellään omistajan toive asunnon vapautumisesta.

Ostotarjousten saaminen ja sitovuus, tarjousneuvottelut sekä sanktiokäytännöt

Tärkeä osa asunnon myyntiä on tarjousneuvottelut. Asuntoa myytäessä on oleellista huomioida saatujen tarjousten sitovuus eikä mahdolliset sanktiot, mikäli jompi kumpi kaupan osapuoli vetäytyy kaupasta. Nämä molemmat asiat RE/MAX-välittäjä huomioi aina ja KAIKKI ostotarjoukset ovat aina kirjallisessa muodossa.

Arvio myyntiajasta, asuntokauppojen ketjutus ja oman asunnon myyntiehdot

Asuntojen myyntiaikaan vaikuttaa moni asia – mm. asunnon hinnoittelu, alue sekä asunnon kunto. Kiinteistönvälittäjien tekemissä kaupoissa keskimääräiset myyntiajat ovat tällä hetkellä kerrostaloasunnoissa 2 kk ja omakotitaloissa 4kk. Myyntiaikaan ja asunnon myytävyyteen vaikuttaa myös ostajien tilanne oman asunnon kohdalla – onko oma asunto jo myyty ja miten asuntokauppojen ketjutus hoidetaan luotettavasti.

Kiinteistön kuntotarkastus ja muiden huomioitavien riskien kartoitus

Omakotitaloa myytäessä ja ostettaessa suosittelemme käyttämään luotettavaa kuntotarkastajaa. Eri aikakausien riskirakenteista saa hyvin tietoa Ympäristöministeriön Hometalkoot-verkkosivulta. Piilevien virheiden varalta on markkinoilla tarjolla myös piilovirhevakuutus. Yhteistyökumppanimme kuntotarkastuksissa sekä piilovirhevakuuttamisessa on Raksystems.

Välittäjän vastuu

Kiinteistönvälittäjän käyttäminen tuo luotettavuutta asuntokauppaan. Välittäjällä on erityinen selonottovelvollisuus ja hän asuntokaupan-ammattilaisena tutkii kauppaan liittyvät dokumentit ja tarkistaa niistä mahdolliset ristiriitaisuudet. Kiinteistönvälittäjä valvoo sekä asunnon myyjän että ostajan etua asuntokaupassa. Välittäjällä on myös suuri vastuu ja kiinteistönvälittäjän käyttäminen vie kaupan vastuuta pois huomattavasti asunnon myyjältä ja tuo turvaa ostajalle. Esimerkkeinä erilaisia mediassa julkaistuja oikeuden päätöksiä liittyen välittäjän vastuuseen:

Helsingin Sanomat – https://www.hs.fi/talous/a1424839120162
Savon Sanomat – https://www.savonsanomat.fi/uutiset/kotimaa/ex-huippumaalivahti-saa-korvauksia-huoneistokeskukselta/1184067
Helsingin Sanomat – https://www.hs.fi/kaupunki/a1383619421272

Markkinointitoimenpiteet ja näkyvyys

Myyntiesite

Kiinteistönvälittäjän myydessä asuntoa vaaditaan aina myyntiesite, johon kootaan kaikki asunnon myyntiin liittyvät tiedot – osakenumerot/kiinteistötunnus, myyntihinta, tehdyt ja tulevat remontit, hoitokulut, kauppaan kuuluvat varusteet, vapautumisaika, asunto-osaketta rasittava lainaosuus ym. Asunnon markkinointia varten on hyvä ottaa laadukkaat valokuvat ammattilaisen toimesta. Hyvät valokuvat ovat oleelliset asunnon myynnissä, jotta saadaan paras mahdollinen lopputulos. Ennen asunnon myynnin aloittamista, RE/MAX-välittäjä hyväksyttää esitteen aina asunnon myyjällä varmistaen myyjän antamien tietojen oikeellisuuden.

Asunnon esittely (ensiesittely, yleisesittelyt ja yksityisnäytöt sopimuksen mukaan)

Asunnon ominaisuuksia esitellään esittelyissä – on sitten kyseessä julkinen yleisesittely tai asunnon yksityisesittely. Toimeksiantoa tehtäessä sovitaan kiinteistönvälittäjän kanssa yhteisistä toimintamalleista. Lue tästä vinkit valmistautumisesta asunnon esittelyyn ja valokuvaukseen.

Asiakasrekisterit

Kun asunnon myynti alkaa, tajoamme asuntoa rekistereissämme oleville potentiaalisille asiakkaille sekä informoimme muita ketjumme välittäjiä myyntiin tulleesta kohteesta. RE/MAX-yhteismyynti – useampi välittäjä myy asuntoasi.

Internet ja hakukonepalvelut

Jotta myynnissä olevasta asunnosta saadaan mahdollisimman hyvä hinta ja asunto myydään mahdollisimman nopeasti, avainasemassa on kohteen markkinointi – pelkästään yksi asuntoportaali ei silloin välttämättä riitä. RE/MAX markkinoi asuntoasi kaikissa portaaleissa Suomessa sekä bonuksena myös laajasti kansainvälisesti kymmenissä eri maissa miljoonille ihmisille. Mitä enemmän ihmisiä tavoitetaan sitä nopeammin asunto myydään ja sitä parempaan hintaan.

TIESITKÖ?
RE/MAXin tuoreimmassa Asiakaskyselyssä asiakastyytyväisyys oli (asteikolla 4-10) kiitettävä 9.
TIESITKÖ?
RE/MAXin tuoreimmassa Asiakaskyselyssä 9/10:stä oli valmis suosittelemaan RE/MAX-välittäjää.
TIESITKÖ?
RE/MAXin myyntiajat ovat Suomen kokonaismarkkinaa keskim. 15-20% lyhyemmät.
Lähde: KVKL Hintaseurantapalvelu, Tutka-palvelu, RE/MAX Suomi