Espoon asuntokaupassa rikotaan ennätyksiä ja markkinat ovat kasvussa. Maailman suurin kiinteistönvälitysketju RE/MAX avasi toimiston Leppävaaraan huhtikuun lopussa.

Espoon asuntokaupassa rikotaan ennätyksiä

Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton julkaisemien tilastotietojen perusteella asuntokauppa on vuoden ensimmäisen neljänneksen osalta ollut Espoossa ennätyksellisen vilkasta, sillä kauppoja tehtiin 27,8 % enemmän kuin viime vuoden vastaavalla tarkastelujaksolla. Tämä koskee niin uusien kuin käytettyjen asuntojen kauppaa. Edellisen kerran Espoossa oltiin asuntokaupan määrässä samalla tasolla vuonna 2007. Omakotitalojen kauppaa on tehty suhteessa vieläkin enemmän ja muutos vuoden takaiseen on huikeat 69,4 %.

Merkittävimpänä tekijänä asuntokaupan voimakkaaseen kasvuun on kuluttajien luottamuksen kasvu. Tilastokeskuksen Kuluttajabarometrin mukaan kuluttajien luottamus talouteen on vahvistunut entisestään. Kuluttajien luottamusindikaattori oli maaliskuussa 22,9, kun se helmikuussa oli 20,8 ja tammikuussa 21,0. Maaliskuun lukema on korkein mitattu – samaan päästiin syyskuussa 2010.

Hinnoissa mielenkiintoisia havaintoja

Käytettyjen kerrostaloasuntojen neliöhintamuutos verrattuna viime vuoden ensimmäiseen neljännekseen osoittaa 1,6 %:n nousua, joten kaupankäynnin vilkkaus ei ainakaan vielä ole heijastunut hintatasoon.

Suurin muutos on tapahtunut omakotitalotalojen hinnoissa, sillä tehtyjen kauppojen kokonaishinta on pudonnut 4,9 % verrattuna vuoden takaiseen. Vielä viime vuoden ensimmäisellä neljänneksellä tehtiin omakotitalokauppaa n. 490 000 euron keskihinnalla, kun vastaavasti tämän vuoden keskikauppahinta on ollut n. 465 000 euroa. Se kertoo hintojen asettumisesta vastaamaan käypää markkinahintaa. Tämän saman voi myös päätellä voimakkaasti kasvaneesta ok-talojen kauppamääristä.

Keskimääräiset myyntiajat pysyneet ennallaan

Käytettyjen kerrostaloasuntojen myyntiajoissa ei ole tapahtunut merkittäviä muutoksia viimeisten vuosien aikana. Kaikkien kerrostaloasuntojen keskimääräinen myyntiaika ensimmäisellä vuosineljänneksellä tänä vuonna on ollut 68 päivää ja vastaava viime vuonna 64 päivää. Pienissä kerrostaloasunnoissa kauppa on käynyt nopeampaan tahtiin, ollen lyhimmillään alle viikon. Vastaavasti omakotitalojen myyntiajat vaihtelevat kohtalaisen paljon, sillä pisimpään on kauppaa tehty vuodenpäivät ja lyhimmillään kaupat ovat syntyneet alle kuukaudessa.

Uusi RE/MAX -toimisto avautui Leppävaaraan

Suur-Leppävaaran alueella asuu noin 65.000 asukasta ja alueella tehdään n. 1200 asuntokauppaa vuodessa. Leppävaara on merkittävä liikenteen solmukohta, jossa mm. julkinen liikenne toimii erinomaisesti. Leppävaaran palvelut ovat myös huippuluokkaa, josta esimerkkeinä on keväällä peruskorjauksen kokenut uimahalli ja sen viereen valmistunut maauimala, sekä näiden vieressä oleva urheilupuisto jäähalleineen.

Unohtaa ei myöskään voi Suomen toiseksi suurinta kauppakeskusta Selloa, jossa toimii yli 170 liikettä ja jonka kävijämäärä on noin 23 miljoonaa henkilöä vuodessa. Näistä syistä Leppävaara valittiin uuden RE/MAX toimiston sijaintipaikaksi.

”Espoo on mielenkiintoinen paikkakunta kiinteistönvälityksen kannalta ja eritoten Suur-Leppävaaran alue”, kertoo Leppävaaran RE/MAXin uunituore yrittäjä Kati Korjus, jolla on vankka kokemus kiinteistönvälitysalalta. ”Asuntojakaumaltaan Leppävaaran ympäristöstä löytyy koko asuntokaupan kirjo, kerrostaloyksiöstä omakotitaloihin. Myös sydäntäni lähellä olevaa uudisrakentamista on alueella mukavasti”, Korjus jatkaa. ”Alkuvuoden aikana olemme tehneet toimiston sisustustöitä ja pian pääsemme tositoimiin. Kiinteistönvälittäjien rekrytointi on myös meneillään ja tavoitteeni on saada toimistoon kymmenkunta välittäjää kuluvan vuoden aikana.”

 

Lisätietoja

Markku Välimäki, Laajentumispäällikkö, RE/MAX Suomi

+358 400 486 333, markku.valimaki@remax.fi

 

Pasi Aalto, Toimitusjohtaja, RE/MAX Suomi

+ 358 0400 322 232, pasi.aalto@remax.fi

RE/MAX Aitio

Business Center Sointu, Vanha maantie 1, 02650 Espo

Yrittäjä Kati Korjus

Puh. 045 220 1110