Euroopan asuntomarkkinat ovat kasvussa. Juuri julkaistun RE/MAX Europe Housing Reportin mukaan hyvät lainaehdot ja edut etenkin ensiasunnon ostajille, sekä kova kysyntä ja nousevat hinnat muovaavat kiinteistömarkkinoita lähikuukausina.

”Tilanne lähes koko Euroopassa on siis hyvin samanlainen kuin Suomessa. Isoissa kaupungeissa hinnat nousevat ja asunnot myydään yhä nopeammin. Suosituimmat asunnot myydään jopa ennen ensiesittelyä, etenkin Helsingin keskustassa”, kertoo RE/MAX Suomen toimitusjohtaja Pasi Aalto.

Suotuisat taloudelliset olosuhteet piristävät kysyntää

RE/MAX Europe Housing Report perehdyttää Euroopan kiinteistömarkkinoihin ja kertoo eri maiden nykyisestä ja tulevasta hintakehityksestä perustuen RE/MAXin tietokantaan. Matalat lainojen korot ja siten halvat lainat näkyvät kaikkialla Euroopassa. Tästä seuraa kovempi kysyntä, mikä nostaa hintoja miltei kaikissa asuntotyypeissä ja kaikilla alueilla. Talouden nousukausi näkyy myös asuntokaupassa.

Esimerkiksi Slovakiassa ja Virossa uudistuotantoa on paljon, koska taloudelliset olosuhteet ovat suotuisat. Maltalla vuokra-asuntojen kysyntä on kasvanut, sillä nykyään lukuiset ulkomaalaiset ovat muuttaneet asumaan saarelle. Toipuvat taloudet Portugalissa, Kreikassa ja Skotlannissa ovat saavuttaneet tasaisen tason myös asuntomarkkinoilla.

Pääkaupungeissa suurimmat hinnannousut

RE/MAXin asiantuntijoiden mukaan kiinteistöjen ja huoneistojen hinnat nousivat vuonna 2016 edellisestä vuodesta koko Euroopassa. Erityisesti neliöhinnat nousivat dramaattisesti isojen kaupunkien asunnoissa. Hinnat nousivat jopa 13 prosenttia Liettuan, Saksan ja Luxemburgin pääkaupungeissa – eikä nousun jatkuminen ole poissuljettua.

Myös kiinteistöjen hinnat maiden sisällä ovat nousseet, hintojen uskotaan nousevan noin 4 % esimerkiksi Itävallassa ja Virossa tänä vuonna. Sen sijaan Ranskassa, Kreikassa ja Sveitsissä kiinteistöjen hintojen uskotaan pysyvän vakaina.

”RE/MAX on tehnyt Suomessa neljänneksen enemmän kauppoja kuin viime vuoden vastaavana ajankohtana ja samalla ketju on kasvanut vahvasti Euroopassa saavuttaen juuri 19.000 välittäjän rajapyykin ensimmäistä kertaa”, Pasi Aalto kertoo ja jatkaa: ”Tavoitteena on sekä Suomessa että Euroopassa kasvattaa kiinteistönvälittäjien määrää 30% tänä vuonna.”

Kaikki riippuu sijainnista

Euroopassa hintaeroihin vaikuttaa eniten sijainti. Isojen kaupunkien asunnot ovat kalliimpia, ja ne tiivistyvät edelleen ja laajenevat lähiöihin.

”Yhä useammat ihmiset, etenkin nuoret aikuiset, suosivat kaupunkien keskustaa asuinpaikkana. Näin työmatkaan käytetty aika vähenee ja kaikki palvelut ovat lähellä. Omalle autolle ei ole välttämättä tarvetta. Tämä trendi on sama myös Suomessa”, Aalto kuvailee.

RE/MAX Europe Housing Report paljastaa, että Euroopassa isojen kaupunkien asuntojen neliöhinnat ovat jopa 64 % kalliimpia kuin muualla maassa. Helsingin ero koko muun Suomen hintatasoon on jopa 115 prosenttia! Vastaavasti talojen hinnat ovat Euroopassa keskimäärin 44 % kalliimpia isoissa kaupungeissa. Helsingin omakotitalot ovat 117 prosenttia kalliimpia kuin muualla Suomessa.

Raportin mukaan Suomea suuremmat hintaerot löytyvät Virosta, Saksasta, Tsekistä ja Slovakiasta. Sen sijaan pienempiä erot ovat Itävallassa, Sveitsissä, Portugalissa, Italiassa, Kreikassa, Espanjassa, Maltalla sekä Hollannissa, Luxemburgissa ja Skotlannissa. ”Matkailumaissa, jotka sijaitsevat Alpeilla tai merenrannalla, hintataso on luonnollisesti koko maassa tasaisempi”, Pasi Aalto toteaa.

www.remax.fi | www.remax.eu | RE/MAX Europe Housing Report

Lisätietoja

Pasi Aalto, Toimitusjohtaja, RE/MAX Suomi
+358 400 322 232 | pasi.aalto@remax.fi

Veera Hämäläinen, Markkinointijohtaja, RE/MAX Suomi
+358 50 386 6634 | veera.hamalainen@remax.fi

Suomessa ensimmäinen RE/MAX-toimisto avattiin 2006. Tällä hetkellä RE/MAXilla on yli 300 välittäjää 17:llä eri paikkakunnalla Suomessa, ja välittäjämäärä on kasvussa. Yhtiön tavoitteena on palvella jokaista asiakasta tasalaatuisesti ja laadukkaasti, oli kyse asunnon sitten myymisestä, ostosta tai vuokrauksesta.

RE/MAX toimii globaalisti yli 40 vuoden kokemuksella lähes 100 maassa noin 7 300 toimiston ja yli 111 000 välittäjän vahvuudella. RE/MAX on markkinajohtaja 11 Euroopan maassa, USA:ssa ja Kanadassa. RE/MAX-välittäjät auttavat vuosittain yli miljoonaa ihmistä ostamaan ja myymään kotinsa ympäri maailmaa.