Kiinteistönvälittäjän osaamisella on arvoa – varsinkin asiakkaalle

Haluatko ongelmia lainasuhteen aikana vai hankitko osaavan arvioijan puolueettoman arviokirjan?

Kauppalehti 11.6. otsikoi ”Sumua asuntojen hinnoissa?” uutisoiden pääkirjoituksessaan ”Tonttirahasto tuo sumua asunnon hintaan.” Kauppalehden mukaan valinnaisiin vuokratontteihin liittyvä tonttivelka hämää asunnosta maksettavaa kokonaishintaa. Kauppalehti on oikeassa eikä haaste rajoitu pelkästään uusiin kohteisiin, sillä välittäjien käytössä olevat tilastot eivät erottele käytettyinä myytävistä asunnoista kohteita, joissa on valinnainen vuokratontti tai huoneistoja joiden osalta tonttiosuus maksettu pois. Tämä aiheuttaa vääriä arvonmäärityksiä pankeille ”pika-arvioita” jakavien välittäjien ja vakuuksiaan omin voimin arvioivien pankkien toiminnassa.

RE/MAX on kantanut samasta aiheesta huolta jo vuosia ja kouluttanut välittäjiään Kiinteistöarviointimestari -valmennuksen kautta tunnistamaan tämän tyyppisiä asunnon arvoon vaikuttavia tekijöitä. ”Kiinteistöarviointi on asiantuntijapalvelua, jossa määritetään arviokohteen markkina-arvo yleisesti hyväksyttyjen menetelmien avulla. Kiinteistöarviointi palvelee arviota tarvitsevan päätöksentekoa kaupantekoa, lainan vakuuden määrittelyä tai muuta päätöksentekoa varten. Välittäjien asunnon myyntiä varten mainostamat ilmaiset arviot eivät täytä kiinteistöarviolle asetettuja vaatimuksia ja voivat aiheuttaa ongelmia lainasuhteen aikana. Lainasuhteen alussa vakuudeksi asetettavan asunnon arvon määrittäminen pankin ulkopuolisen asiantuntijan toimesta voi osoittautua erittäin kannattavaksi velallisen kannalta, mikäli olosuhteet heikkenevät oleellisesti lainasuhteen aikana,” kertoo RE/MAX Suomen toimitusjohtaja
Pasi Aalto.

Kansainvälisiin koulutuksiin ja tapahtumiin osallistui puolet Suomen RE/MAX välittäjistä

RE/MAX on kansainvälinen maailman suurin kiinteistönvälitysketju ja maailman kahdeksanneksi suurin franchisingketju. Suomessa RE/MAX on toiminut yli 10 vuotta. Ketju on yksi Suomen suurimmista kiinteistönvälitysketjuista työllistäen nykyisin lähes 400 henkeä. ”Välittäjämme voivat halutessaan suorittaa kansainvälisiä kiinteistönvälitysalan koulutuksia tai osallistua maailman huippuvalmentajien koulutuksiin kauttamme, näin tarjoamme tulevaisuuden tekijöille parhaan ikkunan ja osaamisen kiinteistönvälitysalalla. Viimeisen vuoden aikana 200 henkilöä on osallistunut REMAXin kansainvälisiin koulutustapahtumiin. Teemme siis hyvin vahvaa työtä välitysalan ja kiinteistönvälittäjien osaamisen kansainvälistymisen eteen,” sanoo Pasi Aalto

RE/MAX kasvattaa tulevaisuuden kiinteistönvälittäjiä globaalilla tasolla

”RE/MAX on kiinteistönvälitysalaa laajemmin katsovalle paras vaihtoehto, koska me voimme tarjota aidosti kansainvälisen uran kiinteistönvälitysalalla. RE/MAX toimii maailmanlaajuisesti ja meillä voit suorittaa myös kansainvälisiä kiinteistönvälitysalan tutkintoja sekä rakentaa halutessaan itsestään välittäjäbrändi maailmanlaajuisella tasolla,” jatkaa Pasi Aalto.

Käytettyjen asuntojen kauppaa tehtiin vahvassa vireessä toukokuussa

Käytettyjen kerrostalohuoneistojen kauppoja tehtiin toukokuussa reilut 2600, mikä on samaa tasoa kuin helmi-huhtikuussa. Käytettyjen rivitalohuoneistojen ja omakotitalojen kaupassa tapahtui selkeä piristyminen. Rivitalohuoneistojen kauppoja tehtiin yli 1300 kpl ja omakotitaloissa yli 1200 kauppa, molemmat kauppamäärät ovat yli 100 kauppaa enemmän kuin vuonna 2017 tehtiin kuukausitasolla keskimäärin.

Pääkaupunkiseudun kokonaiskauppamäärä käytetyissä kerrostalohuoneistoissa oli toukokuussa noin 980 kpl, mikä on 4 % enemmän kuin 2017 samaan aikaan. Erityisen voimakkaat kauppamäärän kasvut nähtiin Helsingissä (+6 %) ja Espoossa (+7 %) verrattuna huhtikuuhun 2018. Käytetyissä rivitalohuoneistoissa pääkaupunkiseudulla välitettiin yli 270 kauppaa, mikä on 14 % suurempi kauppamäärä kuin huhtikuussa.

Käytettyjen kerrostaloasuntojen myyntiaika toukokuussa oli koko Suomessa keskimäärin 77 päivää ja pääkaupunkiseudulla 58 päivää. Käytettyjen rivitalohuoneistojen myyntiajat olivat Suomessa keskimäärin 96 päivää ja pääkaupunkiseudulla 69 päivää. Suomen tasolla rivitalohuoneistojen myyntiaika vastaa vuoden 2017 keskiarvoa, kun pääkaupunkiseudulla toukokuun 2018 taso on 10 päivää lyhyempi 2017 tasoon verrattuna.

Käytettyjen kerrostaloasuntojen neliöhinnat nousivat Suomessa 9 % verrattuna toukokuuhun 2017. Keskimääräinen neliöhinta käytetyissä kerrostalohuoneistoissa Suomessa oli noin 3060 €/m2 ja pääkaupunkiseudulla noin 4740 €/m2 (+11 %). Neliöhinta oli Helsingissä noin 5450 €/m2 (+13 %), Espoossa 3570 €/m2 ja Vantaalla 2920 €/m2 (+10 %).

 

Lähde: KVKL Hintaseurantapalvelu / REMAX Suomi

Lisätietoja

Pekka Ronkainen, Kehitysjohtaja, KTM, LKV, AKA, RE/MAX Suomi
+358 50 3800 050 | pekka.ronkainen@remax.fi

Pasi Aalto, Toimitusjohtaja, RE/MAX Suomi
+358 400 322 232 | pasi.aalto@remax.fi

Suomessa ensimmäinen REMAX-toimisto avattiin 2006. Tällä hetkellä RE/MAXilla on lähes 400 välittäjää 25:llä eri paikkakunnalla Suomessa, ja välittäjämäärä on kasvussa. Yhtiön tavoitteena on palvella jokaista asiakasta tasalaatuisesti ja laadukkaasti, oli kyse asunnon sitten myymisestä, ostosta tai vuokrauksesta.

REMAX toimii globaalisti 45 vuoden kokemuksella 100 maassa yli 7500 toimiston ja yli 120 000 välittäjän vahvuudella. REMAX on markkinajohtaja 11 Euroopan maassa, USA:ssa ja Kanadassa. REMAX-välittäjät auttavat vuosittain yli miljoonaa ihmistä ostamaan ja myymään kotinsa ympäri maailmaa.