Yhä useampi suomalainen on hankkinut tai harkitsee hankkivansa sijoitusasunnon. Mitä sijoitusasunnon ostajan on syytä pitää mielessä?

Sijoitusasunnot eivät ole ainoastaan rikkaille

Sana sijoitusasunto voi luoda mielikuvan ammattisijoittajista ja suurista rahasummista. Kuitenkin yhä useammin sijoitusasunnon ostaja on ihan tavallinen työssäkäyvä aikuinen, joka haluaa kasvattaa omaa varallisuuttaan.

Miksi hankkia sijoitusasunto?

Motiiveja sijoitusasunnon hankkimiselle voi olla monia. Useimmiten sijoitusasunnon hankinnan tavoitteena on joko saada asunnosta vuokratuottoa pitkällä aikavälillä tai löytää remontoitava kohde, jonka voi remontin jälkeen myydä voitolla eteenpäin. Osa sijoitusasunnon ostajista haluaa turvata perheensä tulevaisuutta ja hankkii asunnon esimerkiksi lapselle opiskelija-asunnoksi.

Asunto on vakaa sijoitus

Asuntoihin tai kiinteistöihin sijoittaminen nähdään usein hyvin vakaana sijoittamisen muotona. Alueen yleisestä hintakehityksestä riippuen sijoitusasunnon arvo voi nousta nopeastikin. Kaikkeen sijoittamiseen liittyy luonnollisesti riskinsä, mutta sijoitusasunnon ostaja voi osaltaan varautua näihin riskeihin aluetta ja kohdetta valitessaan.

Vuokratuotolla tasaista tulovirtaa

Sijoitusasunto laitetaan useimmiten vuokralle, jolloin asunnon omistaja saa jatkuvaa tuloa asunnosta. Asunnon vuokraaminen on myös hyvä tapa kattaa esimerkiksi yhtiövastikkeesta tai asuntolainasta koituvia, kuukausittaisia kuluja.

Turvaa eläkepäivien varalle

Sijoitusasunnon hankkiminen on myös yksi tapa varautua eläkepäivien varalle. Vuokraamalla tai myymällä asunnon sinun on mahdollista saada käyttöösi lisää varoja tavallisen eläkkeen lisäksi.

Suurissa kaupungeissa merkittävän vuokratuoton saaminen voi olla vaikeaa. Siksi peruste sijoitusasunnon hankinnalle onkin usein vuokratuoton ja alueen arvioidun arvonnousun yhdistelmä.

 

Mitä asioita tulee huomioida sijoitusasuntoa hankittaessa?

Asuntokaupoille ei kannata lähteä ”takki auki”. Jos olet hankkimassa sijoitusasuntoa, varmista ainakin seuraavat asiat:

Sijainti: Miten alue ja asuntojen hinnat ovat kehittyneet viimeisten vuosien aikana? Mitkä ovat alueen tulevaisuuden näkymät? Sijaitseeko asunto lähellä yliopistoa tai muuta oppilaitosta? Onko alueelle suunnitteilla uusia palveluita?

Asunnon kunto ja vuokrataso: yksinkertainen, mutta tärkeä asia: hyväkuntoiset asunnot ovat houkuttelevampia vuokramarkkinoilla ja niistä saa paremman vuokran.

Liikenneyhteydet: Hyvät liikenneyhteydet ovat monille asunnon vuokraajille ja ostajille tärkeä kriteeri. Valitse sijoituskohteeksi asunto, jossa on riittävät liikenneyhteydet.

Taloyhtiön tilanne ja suunnitelmat: Jos olet hankkimassa asunto-osaketta, on syytä tutustua tarkkaan taloyhtiön taloudelliseen tilanteeseen ja suunnitteilla oleviin remontteihin. Esimerkiksi tulevaisuudessa häämöttävä putki- tai julkisivuremontti tuo asunto-osakkeen omistajalle paljon lisäkustannuksia.

Asunnon sopimustilanne ostohetkellä: Jos asunto myydään vuokrattuna, on sinun ostajana syytä tutustua tarkemmin vuokrasopimukseen (vuokrasopimuksen kesto ja muut ehdot) ja tarkistaa vuokralaisen taustat. Joissain tapauksissa voi asunnon myyjä pyrkiä pitämään asunnon nykyistä vuokratasoa korkealla vaikuttaakseen potentiaalisen ostajan päätökseen. Tämän takia ostajan onkin syytä selvittää alueen ja asunnon oikea vuokrataso ennen sijoitusasunnon ostoa.

Sijoitusasunnon valinta on syytä tehdä huolella

Sijoitusasunnon valinta on syytä tehdä huolella

Sijoitusasunnon verotus

Jos vuokraat ostamasi asunnon eteenpäin, maksat vuokratuotosta veroa. Vuokratuotto lasketaan pääomatuloksi, ja siitä maksetaan veroa 30 % aina 30 000 euroon asti. Jos vuokratuotto ylittää vuositasolla 30 000 euron rajan, maksetaan vuokratuotosta veroa 34 %. Jos otat sijoitusasunnon hankintaa varten lainaa ja laitat asunnon vuokralle, voit vähentää verotuksessa lainan korot pääomatuloistasi. Lisää vuokratulojen verotuksesta voit lukea Vero.fi-palvelusta.

Miten löytää oikeanlainen sijoitusasunto?

Sijoitusasunnon etsinnässä tuottotavoitteen merkitys korostuu. Siksi asunnon budjetin, sijainnin ja kunnon ohella yksi tärkein kriteeri on tuottotavoite. Sijoitusasunnon hankinnassa esimerkiksi alueen hintakehityksen tuntemus sekä ymmärrys asunnon ja taloyhtiön kunnon vaikutuksesta tuleviin kustannuksiin ovat tärkeitä asioita.

Sijoitusasunnon etsinnässä osaava kiinteistönvälittäjä auttaa sinua löytämään budjettiisi ja tuottotavoitteeseesi sopivan kohteen. Kun valitset kiinteistönvälittäjää hoitamaan sijoitusasunnon ostoa, on syytä varmistaa, että välittäjällä on kokemusta ostotoimeksiannoista ja asuntosijoittamisesta.

Kun teet ostotoimeksiannon kiinteistönvälittäjän kanssa, toimii välittäjä sinun edustajanasi pyrkien saamaan kannaltasi parhaan lopputuloksen.

 

5 vinkkiä sijoitusasunnon ostoa suunnitteleville

  1. Määrittele sijoitusasunnolle tuottotavoite. Voit hakea tasaista tuottoa vuokratuloilla tai tavoitella suurempaa tuloa kerralla remontoimalla asunnon ja myymällä sen eteenpäin.
  2. Tutustu taloyhtiön taloudelliseen tilanteeseen ja tuleviin remonttisuunnitelmiin.
  3. Jos ostettava sijoitusasunto on valmiiksi vuokrattu, varmista vuokrasopimuksen ehdot ja oikea vuokrataso.
  4. Laskiessasi tuottoa ota huomioon tuotosta maksettavat verot.
  5. Hyödynnä asuntosijoittamiseen erikoistuneen kiinteistönvälittäjän osaamista sijoitusasunnon ostossa.

 

Harkitsetko sijoitusasunnon hankintaa? Kaipaatko apua juuri sinulle sopivan sijoitusasunnon löytämisessä. Jätä yhteydenottopyyntö, keskustellaan lisää.

Haluan tehdä ostotoimeksiannon. Haluan, että RE/MAX välittäjä on minuun yhteydessä.