Yhä useampi suomalainen on hankkinut tai harkitsee hankkivansa sijoitusasunnon. Mitä sijoitusasunnon ostajan on syytä pitää mielessä?

 

Sijoitusasunnot eivät ole ainoastaan rikkaille

Sana sijoitusasunto voi luoda mielikuvan ammattisijoittajista ja suurista rahasummista. Kuitenkin yhä useammin sijoitusasunnon ostaja on ihan tavallinen työssäkäyvä aikuinen, joka haluaa kasvattaa omaa varallisuuttaan.

 

Miksi hankkia sijoitusasunto?

Motiiveja sijoitusasunnon hankkimiselle voi olla monia. Useimmiten sijoitusasunnon hankinnan tavoitteena on joko saada asunnosta vuokratuottoa pitkällä aikavälillä tai löytää remontoitava kohde, jonka voi remontin jälkeen myydä voitolla eteenpäin. Osa sijoitusasunnon ostajista haluaa turvata perheensä tulevaisuutta ja hankkii asunnon esimerkiksi lapselle opiskelija-asunnoksi.

Asunto on vakaa sijoitus

Asuntoihin tai kiinteistöihin sijoittaminen nähdään usein hyvin vakaana sijoittamisen muotona. Alueen yleisestä hintakehityksestä riippuen sijoitusasunnon arvo voi nousta nopeastikin. Kaikkeen sijoittamiseen liittyy luonnollisesti riskinsä, mutta sijoitusasunnon ostaja voi osaltaan varautua näihin riskeihin aluetta ja kohdetta valitessaan.

Vuokratuotolla tasaista tulovirtaa

Sijoitusasunto laitetaan useimmiten vuokralle, jolloin asunnon omistaja saa jatkuvaa tuloa asunnosta. Asunnon vuokraaminen on myös hyvä tapa kattaa esimerkiksi yhtiövastikkeesta tai asuntolainasta koituvia, kuukausittaisia kuluja. Tuotto kannattaa kuitenkin laskea hyvin etukäteen ennen ostopäätöstä, sillä esimerkiksi asuinalue ja sen vuokrataso vaikuttavat tuottoihin, joita sijoitusasunnosta voi saada. Sopiva asunto löytyy, kun ensin laskee omat tuottotavoitteensa, budjettinsa ja vertaa niitä tarjolla oleviin asuntojen laskennallisiin tuottomahdollisuuksiin.

Turvaa eläkepäivien varalle

Sijoitusasunnon hankkiminen on myös yksi tapa varautua eläkepäivien varalle. Vuokraamalla tai myymällä asunnon sinun on mahdollista saada käyttöösi lisää varoja tavallisen eläkkeen lisäksi.

Suurissa kaupungeissa merkittävän vuokratuoton saaminen voi olla vaikeaa. Siksi peruste sijoitusasunnon hankinnalle onkin usein vuokratuoton ja alueen arvioidun arvonnousun yhdistelmä.

 

Mitä asioita tulee huomioida sijoitusasuntoa hankittaessa?

Asuntokaupoille ei kannata lähteä ”takki auki”. Jos olet hankkimassa sijoitusasuntoa, varmista ainakin seuraavat asiat:

Sijainti: Miten alue ja asuntojen hinnat ovat kehittyneet viimeisten vuosien aikana? Mitkä ovat alueen tulevaisuuden näkymät? Sijaitseeko asunto lähellä yliopistoa tai muuta oppilaitosta? Onko alueelle suunnitteilla uusia palveluita?

Asunnon kunto ja vuokrataso: yksinkertainen, mutta tärkeä asia; hyväkuntoiset asunnot ovat houkuttelevampia vuokramarkkinoilla ja niistä saa paremman vuokran.

Liikenneyhteydet: Hyvät liikenneyhteydet ovat monille asunnon vuokraajille ja ostajille tärkeä kriteeri. Valitse sijoituskohteeksi asunto, jossa on riittävät liikenneyhteydet.

Taloyhtiön tilanne ja suunnitelmat: Jos olet hankkimassa asunto-osaketta, on syytä tutustua tarkkaan taloyhtiön taloudelliseen tilanteeseen ja suunnitteilla oleviin remontteihin. Esimerkiksi tulevaisuudessa häämöttävä putki- tai julkisivuremontti tuo asunto-osakkeen omistajalle paljon lisäkustannuksia.

Asunnon sopimustilanne ostohetkellä: Jos asunto myydään vuokrattuna, on sinun ostajana syytä tutustua tarkemmin vuokrasopimukseen(vuokrasopimuksen kesto ja muut ehdot) ja tarkistaa vuokralaisen taustat. Joissain tapauksissa voi asunnon myyjä pyrkiä pitämään asunnon nykyistä vuokratasoa korkealla vaikuttaakseen potentiaalisen ostajan päätökseen. Tämän takia ostajan onkin syytä selvittää alueen ja asunnon oikea vuokrataso ennen sijoitusasunnon ostoa.

 

Sijoitusasuntolaina voi avata oven asuntosijoittamiseen

Monelle sijoitusasuntolaina mahdollistaa asuntosijoittajaksi alkamisen. Lainan ottamista harkitessa on hyvä pitää mielessä, että pankkien välillä on eroja. Toiset pankit eivät välttämättä suosi lainan myöntämistä sijoitusasunnolle, kun taas toiset ovat sijoitusasuntolainaa kohtaan myötämielisempiä.

Pankki tarkistaa tulot, menot, varallisuuden ja velat lainahakemustasi varten. Yleensä sijoitusasuntolainaa varten vaadittava omarahaosuus noin 20-30%, jonka lisäksi voidaan käyttää osittain tai kokonaan vakuuksia. Kun henkilökohtainen taloutesi on kunnossa, ja täytät pankin asettamat ehdot, sijoitusasuntolaina voi olla hyvä vaihtoehto sijoitusasunnon hankintaan.

 

Vakuutus sijoitusasuntoon suojaa laajemmin vahingoilta

Vuokranantajan voi olla hyvä harkita vuokranantajan vakuutusta sijoitusasuntoon.  Toisinaan sattuu vahinkoja, joita vuokralaisen tai taloyhtiön vakuutus ei korvaa. Tällä voit varmistaa, että huoneiston pinnat, osat sekä kiinteät kalusteet kuten vuokranantajan omistamat kodinkoneet ovat varmasti myös vakuutetut.

Vuokralaisen vakuutus ei aina välttämättä kata huoneiston pintoja ja kiinteitä kalusteita, jotka kuuluvat vuokranantajan kunnossapitovastuulle. Vakuutuksella voi varautua myös esimerkiksi palo- ja vesivuotovahinkoihin tai rikkoontumisvahinkoihin. Vuokranantajan vakuutuksen hinta on vuositasolla noin 100–200 euroa, riippuen siitä kuinka laajan vakuutuksen sijoitusasunnolleen haluaa.

 

Sijoitusasunnon valinta on syytä tehdä huolella
Sijoitusasunnon valinta on syytä tehdä huolella

 

Sijoitusasunnon verotus ja vähennykset

Jos vuokraat ostamasi asunnon eteenpäin, maksat vuokratuotosta veroa. Vuokratuotto lasketaan pääomatuloksi, ja siitä maksetaan veroa 30 % aina 30 000 euroon asti. Jos vuokratuotto ylittää vuositasolla 30 000 euron rajan, maksetaan vuokratuotosta veroa 34 %. Jos otat sijoitusasunnon hankintaa varten lainaa ja laitat asunnon vuokralle, olet oikeutettu kuitenkin myös vähennyksiin – voit vähentää verotuksessa lainan korot pääomatuloistasi. Lisää vuokratulojen verotuksesta voit lukea Vero.fi-palvelusta.

 

Miten löytää oikeanlainen sijoitusasunto?

Sijoitusasunnon etsinnässä tuottotavoitteen merkitys korostuu. Sijoitusasunnon hankinnassa esimerkiksi alueen hintakehityksen tuntemus sekä ymmärrys asunnon ja taloyhtiön kunnon vaikutuksesta tuleviin kustannuksiin ovat tärkeitä asioita.

Sijoitusasunnon etsinnässä osaava kiinteistönvälittäjä auttaa sinua löytämään budjettiisi ja tuottotavoitteeseesi sopivan kohteen.

“Ensimmäisenä kysymme, onko ajatuksena ostaa, remontoida ja myydä vai ostaa, ehkä remontoida ja vuokrata sijoitusasunto. Budjetti, asunnon kunto, alue, koko, muut erikoistoiveet sekä tuottotoivomus ovat ne ennakkotiedot, jonka perusteella etsimme sopivaa asuntoa asiakkaalle”, RE/MAX Suomen toimitusjohtaja Pasi Aalto kertoo.

RE/MAXin laajasta asuntovalikoimasta löytyy myös sijoittamiseen soveltuvia asuntoja – näitä voi hakea joko itse tai asettamalla asuntovahdin toivotunlaisista asunnoista.

 

Ostotoimeksianto helpottaa asuntosijoittaksi alkamista

Kun teet ostotoimeksiannon kiinteistönvälittäjän kanssa, välittäjä kartoittaa ja etsii sinun hakuehtoihisi sopivia asuntoja, ja myös toimii sinun edustajanasi pyrkien saamaan kannaltasi parhaan lopputuloksen.

“Ostotoimeksiannon kautta pääsee myös käsiksi asuntoihin, jotka eivät ole julkisesti myynnissä. Ostoneuvotteluissa välittäjä varmistaa oikean hintatason sekä sen, että dokumentit ja tiedot ovat oikeat. Meillä on välittäjinä asuntosijoittamisen ammattilaisia, jotka voivat antaa neuvoja asuntosijoittamisesta kiinnostuneille. RE/MAX-välittäjä voi auttaa sijoittajaa myös esimerkiksi rahoitusasioissa, ja remontin suunnittelussa. Välittäjä on ammattilainen, joka säästää asiakkaalta sekä aikaa että rahaa”, Aalto kertoo.

Asunnon oston jälkeen RE/MAXin palveluihin kuuluu asunnon oikean vuokratason määrittäminen ja asunnon vuokrauspalvelut. Halukkaille on tarjolla myös hallinnointipalvelun, jolloin RE/MAX hoitaa muun muassa yhteydenpidon vuokralaiseen ja valvoo vuokranmaksua.

Kun valitset kiinteistönvälittäjää hoitamaan sijoitusasunnon ostoa, on syytä varmistaa, että välittäjällä on kokemusta ostotoimeksiannoista ja asuntosijoittamisesta.

 

5 vinkkiä sijoitusasunnon ostoa suunnitteleville

  1. Määrittele sijoitusasunnolle tuottotavoite. Voit hakea tasaista tuottoa vuokratuloilla tai tavoitella suurempaa tuloa kerralla remontoimalla asunnon ja myymällä sen eteenpäin.
  2. Tutustu taloyhtiön taloudelliseen tilanteeseen ja tuleviin remonttisuunnitelmiin.
  3. Jos ostettava sijoitusasunto on valmiiksi vuokrattu, varmista vuokrasopimuksen ehdot ja oikea vuokrataso.
  4. Laskiessasi tuottoa ota huomioon tuotosta maksettavat verot.
  5. Hyödynnä asuntosijoittamiseen erikoistuneen kiinteistönvälittäjän osaamista sijoitusasunnon ostossa.

 

Harkitsetko sijoitusasunnon hankintaa? Kaipaatko apua juuri sinulle sopivan sijoitusasunnon löytämisessä. Jätä yhteydenottopyyntö, keskustellaan lisää.

Haluan tehdä ostotoimeksiannon. Haluan, että RE/MAX välittäjä on minuun yhteydessä.